Greta Thunberg’in geçtiğimiz yılın Ağustos ayında başlattığı iklim için okul grevi bütün Dünya’ya yayıldı.

İlk eylemini İsveç Parlamentosu’nun önünde gerçekleştiren 16 yaşındaki iklim aktivisti, bugüne kadar pankartını Brüksel, Paris, Zürih ve Taraflar Konferansının gerçekleştiği Katowice gibi pek çok şehre taşıdı.

Binlerce kişiyle beraber eylemler yaptı, uluslararası toplantılarda politikacıları iklim için harekete geçmeye çağırdı.

Türkiye’den de gençler ve çocuklar, iklim için okul grevine katılacağını duyurmaya başladı.

Geçtiğimiz Cuma 9 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nun çektiği video ve röportajı İstanbul Bebek Parkı’ndaki #iklimiçinokulgrevi eylemin Yeşil Gazete tarafından duyurmuştu.

9 Mart Pazar günü itibariyle iklim için okul grevinin uluslar arası internet haritasından Türkiye’den kaydolunan eylemlerin sayısı 9 ‘a ulaştı. Haritaya göre eylemlerin gerçekleşeceği iller: Iğdır, Adıyaman, Ankara, Balıkesir, İzmir, Muğla ve Antalya.

13 yaşındaki Ege Edman da yaşadığı yer olan Ayvalık’tan çektiği çağrı videosunu facebook sayfası üzerinden paylaştı. Ege’nin çağrısı şöyle:

“Atmosfere salınan karbon gazının artmaya devam ettiği bu günlerde bilim bize kesin olarak Dünya’nın ısınmasını 1,5 derecede sınırlayabilmek için hemen şimdi harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Fakat elinde bu konuyla ilgili karar alma yetkisi bulunan insanlar küresel ısınmayla mücadele etmek için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden ben ve arkadaşlarım sesimizi duyurabilmek ve değişim sağlamak için okul grevi yapıyoruz. 15 Mart 2019 Cuma günü, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12:00’de yapacağımız okul grevine sen de katıl. Lütfen bu videoyu daha fazla kişiye ulaşabilmesi için paylaş ve geleceğimiz için orada ol.”

Bu yılın başında Greta, kendisi gibi iklim için harekete geçmek isteyen gençleri 15 Mart’ta uluslararası bir okul bırakma eylemine çağırdı. İklim için Okul Grevi #SchoolStrike4Climate olarak bilinen bir eylem ve gösteri ağı da böylece oluşmuş oldu. 15 Mart Cuma günü eylem yapmak isteyen gençler hareketin internet sitesindeki haritaya kendi gösterilerinin yer ve saatini girebiliyorlar.

Greta’nın çağrısından sonra açılan bu haritaya kaydedilen eylemler 9 Mart Pazar günü itibariyle 82 ülkede 957 gösteri olarak görülebiliyor.