Gümüşhane’de, 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün kurutulmasıyla ilgili valilik ve bakanlıktan açıklama geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı gölün kurumasına sebep olan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Gümüşhane Valiliği ise Dipsiz Göl’ün rehabilitasyonunun sağlanabilmesi için akademisyenler ve teknik elemanlarla görüş alışverişi içerisinde planlamalar yapıldığını, gerekli düzenlemelerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içinde bulunan gölde Define Arama Ruhsatı düzenlendiği ifade edildi. Valilik, “Dört gün süren arama çalışması sonrasında 10 Kasım 2019 tarihi itibarıyla kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır. Define Arama Yönetmeliği’nin 9. maddesi çerçevesinde tespit yapan ve bu tespiti uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenler hakkında, mevzuat kriterlerine uygunluk tespiti ve kazının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun hazırlanmasındaki özensizlik ve ruhsat düzenlenmesi nedenleriyle valiliğimizce ve ilgili bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır” diye belirtti.

NE OLMUŞTU?

İsmi açıklanmayan iki kişi, Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte bulunan gölde kazı çalışması yapmak için başvurdu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise kazı yapılmasına izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkilileri kazıya eşlik etti. Göldeki su tahliye edilirken iş makineleri göl alanını kazmaya başladı. Dördüncü günün sonunda gölde altın olduğu iddiaları üzerine başlayan kazı, altınlar bulunamayınca sonlandırıldı. Göl toprakla dolduruldu.