Tarihi Hasankeyf ile birlikte Batman’da şimdiye kadar en az 50 köyü ve toplamda 199 yerleşim yerini sular altında bırakan Ilısu Barajı’nın ilk tribün açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Tribün Devreye Alınma Töreni”ne video konferansla katıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada “Ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük potansiyel bırakmadan, çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız” diyen Erdoğan “Biz Cumhur İttifakı olarak dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları kaydetti: “Ilısu Barajı’ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir. Her ay bir türbini hizmete vermek suretiyle yıl sonuna kadar Ilısu’yu tam kapasite faaliyete geçireceğiz. Barajın inşası konusunda en çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıklar özenle korunmuştur. Ilısu’nun maliyeti, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte toplamda 18 milyar lirayı buldu. Barajın inşası konusunda en çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıklar özenle korunmuştur.”

Ilısu Barajı’nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle 50 civarında köy kayboldu. Hasankeyf köprüsünün yarısı, antik kentle bağlantıyı sağlayan tek köprü de suya gömüldü. Mezopotamya’nın 5 bin yıllık tarihi olan ilk liman kenti Tel-Fafan/Tile-Navro (Çattepe) da tamamen su altında kaldı. Barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliği nedeniyle 2019’da “milli park” ilan edilen Botan Vadisi’nin önemli noktaları da suya gömüldü. Baraj nedeniyle ile köylerle kent arasındaki mesafeler uzatıldı. İnsanlar bölgeyi terk etmek zorunda bırakıldı. Vadilerde ise hayvancılık yapılamaz duruma geldi.