Yaklaşık 360 ışık yılı uzaklıkta bir çift yıldız, şimdiye kadar gördüğümüz en garip yıldızlar olabilir. 87 gün boyunca yıldızların ışıklarında 28 kırılma yaşandı. Normalde gezegenlerin yörüngesel sistemini göstermesi gereken ölçümlerde kırılmaların zamanlamaları tamamen rastgele görünüyor. Bu tuhaflık gökbilimcileri şaşkınlık içinde bıraktı.

HD 139139 olarak adlandırılan yıldız grubu, galaksideki en gizemli yıldızlar olarak da adlandırılıyor. NASA’nın Kepler Uzay teleskopu tarafından yıldızların parlaklıkları ölçülerek yörüngelerindeki gezegenler tespit edilmektedir. Yıldızların önünden geçen gezegenler, yıldızların ışığında bir kırılma/kısılma yaratır. Böylelikle gezegenlerin varlığı tespit edilmektedir. Teleskopa gelen ışıktaki kısılmanın miktarı ve geçiş süresi gezegenin boyutu hakkında da bilgi vermektedir (Orbital Hız). Dolayısıyla bu yöntemle hem yıldızların etrafındaki gezegenler tespit edilebiliyor hem boyutları, hızı ve periyotları hesaplanabiliyor. Bu, tipik bir gezegen tespit ve ölçüm yöntemi olarak uygulanmaktadır. Kepler uzay teleskopu bu yöntemle birçok yıldızın etrafındaki gezegeni tespit etti ve kayıtlara geçti.

Ancak HD 139139 olarak adlandırılan yıldız çiftinin ışığındaki kırılmalar ilgili herkesi şaşırttı. Teksas’taki Austin Üniversitesi’ndeki Andrew Vanderburg ve meslektaşları verilere yakından baktığında zamanlarının tamamen rastgele göründüğünü fark ettiler.

Fransa'da Marsilya Astrofiziği laboratuvarından Hugh Osborn, “Yaklaşık on yıldır hassasiyetle bu tür yıldızlara bakıyoruz, ancak bu, yıldızının yanından geçen ve bir gezegene benzeyen ancak belirgin bir periyodu olmayan ilk şey. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz," diyor ve ekliyor: "Garip bir şeyler oluyor.”

Bu durumun muhtemel açıklamalarından birine göre yıldızın etrafında çok sayıda gezegen bulunuyor ve her birinin yörüngede dönüşü böyle bir sonuca yol açmış olabilir. 14’ten fazla birbirine yakın büyüklükte gezegen olması olanaksız değil ve bu durum geçişlerde bir kararsızlık yaratabilir. Bir diğer açıklama ise parçalanmış bir gezegenin parçalarının yıldızın etrafındaki rastgele dönüşünden kaynaklanmış olma ihtimali.

Haber ve Çeviri: Şehmus Ay / Demokrat Haber

Kaynak: http://www.hughosborn.co.uk/2019/06/29/why-the-random-transiter-is-the-most-mysterious-star-in-the-galaxy/

https://www.newscientist.com/article/2208275-the-weirdest-stars-weve-ever-seen-have-astronomers-utterly-baffled/?utm_campaign=onesignal&utm_medium=alert&utm_source=editorial