Ekoloji örgütlerinin tarihi Hasankeyf’in Ilısu Barajı suları altında kalmaması için verdikleri mücadele sürerken, Hasankeyf Kaymakamlığı da yapılacak eylem ve etkinlikleri 11-26 Temmuz tarihleri arasında izne bağladı. Kararın başlama tarihi 11 Temmuz olarak belirtilirken, Kaymakamlığın karardan bir gün sonra açıklama yayınlaması dikkat çekti.

Kaymakamlığın açıklamasında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32’nci Maddesinde kaymakamlara verilen yetkiler anımsatılarak, “ilçede milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi” gerekçe gösterilerek, 11- 26 Temmuz tarihleri arasında eylem ve etkinlikler izne bağlandı.

DİCLE’YE GİRMEK İZNE BAĞLANDI

Açıklamada, miting, kapalı ve açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, anma töreni gibi eylem ve etkinliklerin yanı sıra el ilanı dağıtılması ve pankart/afiş asılması ile polis ve jandarma sorumluluk alanında Dicle Nehri’ne girme de mülki idare amirinin iznine bağlandı.

Kaymakamlığın, Hasankeyf İnisiyatifi’nin yarın gerçekleştirecek ‘Dicle’ye büyük atlayış’ etkinliği öncesi bu kararı açıklaması dikkat çekerken, Dicle Nehri’ne girmenin izne bağlanmasına da “Boğulma vakalarının meydana gelmemesi, can kayıplarının olmaması” gerekçesi gösterildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı