Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, müracaat olmayan 1102 maden sahası ihale edilerek aramalara açma kararı aldı. Duyurulan ihalenin içinde; 1. derece SİT alanları, 1. derece arkeolojik SİT alanları, sulama alanları, hammadde alanları, gölet alanları olduğu ortaya çıktı. Bakanlık, doğal alan tescili için yargı süreçleri devam eden alanları, yıl sonunda 25 bin liradan başlayan fiyatlarla 'talana' açacak.
 
Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, bakanlık tarafından belirlenen 1102 alanda en çok İç Anadolu Bölgesi’ndeki iller yer aldı. Kayseri’den 64 bölgenin maden sahası olarak ihale edilmesi kararlaştırılan listede, Ankara’dan 39, Konya’dan 40, Sivas’tan 35, Afyon’dan 27, Çankırı’dan 29, Kırşehir’den 20 alan yer aldı. En düşük ihale taban fiyatı 25 bin 96 lira olarak belirlenirken, yüzlerce alan için en düşük fiyat üzerinden ilana çıkıldı.
 
En yüksek ihale taban fiyatı 477 bin lira ile Van’dan iki alan oldu. Van’ı 356’şar bin liralık dört ihale alanı ile Kırşehir izledi. Doğal alanlara ilişkin girişimlerin olduğunu belirten Bakanlık; birçok alanda “özel izin” ile çalışılacağını, ruhsat alımlarının ardından bu alanların taksir yani küçültülebileceğini de notuna ekledi.
Eylül ayında başlatılacak ihaledeki bilgi notuna göre Bakanlığın gözden çıkardığı doğal alanlar şöyle:

“Adana’da 3. derece arkeolojik sit alanı, tabiat parkı, Afyonkarahisar’da 1. derece arkeolojik sit alanı, 2. derece doğal sit alanı, sulama alanı, gölet alanı, Hatay’da tabiat parkı, Amasya’dan iki adet sulama alanı ve 3. derece arkeolojik sit alanı, Ankara’da dört adet sulama alanı ve 1. derece arkeolojik sit alanı, Antalya’dan sulama alanı ve 1. derece arkeolojik sit alanı, Aydın’da iki adet 2. derece sit alanı, Balıkesir’de sulama alanı ve 1. derece sit alanları, Bolu’da gölet alanı, Bursa’da tohum alanı, Çanakkale’de 1. derece arkeolojik sit alanı, Çankırı’da 3. derece arkeolojik sit alanı, Diyarbakır’da doğalgaz boru hattı, Elazığ’da demiryolu hattı, Erzurum’da devlet karayolu, Eskişehir’de petrol boru hattı, Hakkâri’de doğalgaz boru hattı, Konya’da hammadde sahası, Kahramanmaraş’da 1. Derece Arkeolojik sit alanı, Muş’ta hammadde sahası, Sakarya’da içme suyu hattı, Siirt’te sulama alanı, Tokat’ta hammadde sahası ve sulama kanalı, Bayburt’ta gölet alanı, Kilis’te hammadde sahası, Osmaniye’de hayvancılık tesisi ve su koruma alanı.”