Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 Ocak'tan itibaren plastik poşetlerin 25 kuruşa satılacağını belirtti. Pet ve metal şişe ile karton kaplara yönelik de yeni bir uygulama getirildiğini söyledi.

Tokat Valiliği'ni ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurum, Sıfır Atık Projesi ile 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamanın öngörüldüğünü ifade ederek, dün Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla 1 Ocak 2019 itibarıyla plastik poşetlerin ücretli hale geldiğini söyledi.

Plastik poşet başına 25 kuruş ücret alınacağını belirten Kurum, "Yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımını, kişi başı 440 adete geliyor, inşallah bu rakamı çok kısa sürede 40 adetlere kadar düşürmeyi planlıyoruz. Artık eski pazar çantalarımıza, filelerimize hep beraber dönmek istiyoruz" dedi.

PET, METAL ŞİŞE VE KARTON KAPLAR İÇİN YENİ UYGULAMA

Pet ve metal şişe ile karton kaplara yönelik de yeni bir uygulama getirildiğine işaret eden Kurum, "Bu ürünleri piyasaya süren firmalar, ürünlerin toplanması için bakanlığımıza bir bedel yatıracak. Biz de bunların geri dönüşümüne yönelik bir sistem kurup, bu sistemde harcayacağız. Artık atmamayı öğrenmemiz gerekiyor. Sıfır Atık Projesi ile 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Vatandaşlarımızı da kampanyaya güçlü şekilde katılmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ

Bakan Kurum ayrıca konuşmasında, Yeşilırmak'ta meydana gelen toplu balık ölümleri için de "Ölü balıklardan da numune aldık. Bunları Ankara'daki ilgili laboratuvara gönderdik. 2 gün içerisinde neticeleri çıkacaktır. İlk gözüken, suda herhangi bir kirliliğe veya zehirli bir maddeye rastlanmadı. Yağışların fazla olması ve toprakların nehirlere akması sonucu balıklarımız zarar görmüş gözüküyor ancak kesin sonucu laboratuvar sonuçlarının ardından açıklayacağız" şeklinde konuştu.