Artvin Yusufeli, Demirdöven ve Yaylalar köyünde HES projesi gerçekleştirmek için jandarmayla birlikte gelen HES’ci Erarı adlı şirketin ağaç katliamı sürüyor. Ağaç katliamı jandarma korumasında yapılıyor.

Artvin Yusufeli'nde; Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerindeki yurttaşlar 6 yıl önce kovdukları Erarı firmasını 3. kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden kovmuş çalışmalara izin vermemişti.

Bölgede kar yağması ve köylü yurttaşların köylerden şehirlere göç etmesini fırsat bilen HES’ci şirket yanına aldığı askerlerle 3 gün önce HES projesi çalışmalarını başlamıştı.

Jandarmanın desteğiyle köye gelip HES projesi çalışmalarına başlayan Erarı şirketi 3 günde onlarca ağacı kesti.

Bölgede şantiye kurma çalışmalarına başlayan şirket dozerle doğayı katlederek kendisine şantiye alanı ve tünel açıyor.

Şirketin hukuksuz çalışmasına müdahale etmek isteyen bazı yurttaşlarla muhtar çalışma alanına Jandarma tarafından alınmıyor.

"JANDARMA HES ŞİREKTİNE NÖBET TUTUYOR, ŞİRKET DOĞAYI KATLEDİYOR”

Bugün kendisine telefonla bağlantı kurduğumuz Demirdöven Muhtarı Hafız Aslan Peker son durumu şu şekilde aktardı: “İçimiz yanıyor katliama devam ediyorlar.

Evrensel’den Gençağa Karafazlı’nın haberine göre, ben 65 yaşın üzerinde olduğum için Jandarma bana 'Sen dışarıya çıkamazsın' diyor ve benim çalışma yapılan alana girmeme müsaade etmiyor. Toprağımızın sahibi sanki Erarı HES şirketi. Burada zorumuza giden asıl durum hukuksuz olarak çalışma yapan şirkete devletimizin, bizlerin çocukları Jandarmamızın nöbet tutuyor olması. Biz bugüne kadar hiçbir kimse ile kavga etmedik. Biz hukuk ve yasa çerçeveleri içerisinde haklarımız ne ise onun gereğini yaptık. Suyumuzu, toprağımızı koruduk. Kimseye saldırmadık, saldırmayız. Biz kavga değil, yasaların uygulanmasını istiyoruz. Jandarmamız burada kış boyu nöbet mi tutacak? Şehre inmeye kaymakamımızla konuyu görüşmeye çalışacağım.”

“KATLİAMI DURDURUN, GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK”

3 gün önce askerlerle gelen şirketin bugün de aralıksız çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Peker, “Biz ancak uzaktan fotoğraflar alabiliyoruz. Sizlerin sayesinde Tüm Türkiye'ye burada yaşanan hukuksuzluğu duyurduk. Şimdi avukatlarımız hukuki olarak yeni çalışmalar başlatıyorlar. Bu katliam durdurması için yetkililere yeniden çağrı yapıyoruz diyoruz ki, ne olur durdurun şu katliamı, yok olmasın yaşam alanlarımız. Bizim buradan başka gidecek yerimiz, su içecek deremiz yok. Yargının alacağı kararları bekleyelim bu hukuksuz çalışmaya son verdirin” dedi.

“HANGİ İZİNLE ÇALIŞTIKLARI BELLİ DEĞİL”

Köylülerin Avukatı Recep Akyürek her yanı tutarsızlıklarla dolu bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Artvin İl Meclisinde İl İmar Komisyonunda AKP ve MHP oylarıyla alınan bir karar var, bu karar daha onaylanmadı ancak firma çalışmaya başladı. Biz bu karara karşı şimdi dava açıyoruz. Ayrıca keşif için bedelleri de yatırdık. Şirketin hangi izinle çalıştığı belli değil. Ne tür bir izin var biz de bilmiyoruz. Ama şirket tüm bunlara rağmen çalışmaya devam ediyor. Ne söyleyeceğimi bile söylemekte zorlanıyorum. Devlet halkın karşısında şirketin emrinde geziyor, olmaz böyle şey. Yasalar var hukuk var herkes bunlara göre davranmak zorundadır.”