Artvin Yusufeli'nde Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, 6 yıl önce kovdukları Erarı HES firması 3. kez bölgede çalışma yapmak için gelince iş makinelerinin önün yatarak çalışmalarını engelleyip yeniden kovdu.

Yurttaşlar kendilerine hakaret ettikleri gerekçesiyle HES firması yetkililerinden de şikâyetçi oldu.

Artvin Yusufeli'nde Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylülerin tepkisi nedeniyle 6 yıldır yapamadığı HES inşaatı için koronavirus salgınını fırsat bilerek yeniden harekete geçince köylülerin direnişiyle karşılaşmıştı.

17 Ağustos Pazartesi günü sabah saatlerinde, Artvin Yusufeli Demirdöven Köyü'nde Erarı Elektromekanik Enerji Şirketi ve Taşeronu Nuryol İnşaat şirketi ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesine aldırmadan 2. kez HES için çalışma yapmak isteyince köylü yurttaşlar tepki göstermişti.

HES FİRMASINI 3. KEZ KOVDULAR

Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, önceki gün yol betonlama ve demir direk dikeceklerini söyleyerek 3. kez yeniden gelen Erarı HES firması yetkilileriyle tartıştı.

Evrensel’den Gençağa Karafazlı’nın haberine göre Yurttaşlar, firmanın çalışma yapmasına müsaade etmeyerek çalışma alanından uzaklaştırdı.

Beton mikserlerinin demir direkler dikerek hazır beton dökmeye başlaması üzerine bölgede toplanan yurttaşlar, çalışmanın yasal olmadığını belirterek tepki gösterdi.

Yurttaşlar yol kapatarak mikserlerin beton dökmesine engel oldu.

"ŞİRKETİN GÖSTERDİĞİ İZİN BELGESİ BAŞKA FIRMAYA AİT"

HES şirketine engel olan yurttaşlardan Saim Aydın, Nedim Köse, Bekir Varlık, Cevdet Şamlı, Muhlis Ekinci, Derya Maraba ve İbrahim Uzun, yaşananları aktardı.

Yurttaşlar çalışma yapan firma yetkililerine, yapılan çalışmanın yasalara aykırı olduğunu söyleyip izin belgelerini istediklerinde firma yetkililerinin başka bir firmaya ait izin belgesini gösterdiğini belirtti: İzin belgesi başka firmanın ancak çalışma yapan firmanın Erarı olduğunu görünce 'Siz kimi kandırıyorsunuz’ diyerek çalışma yapılan alanda oturduk, firmanın çalışmasını engelledik.

“BİZİ DİRİ DİRİ Mİ GÖMECEKSİNİZ!”

Firma yetkililerinin kendi kararlı tutumlarını görünce üzerinlerine beton mikserlerden hazır beton dökmeye başladığını söyleyen köylüler, bazı arkadaşlarının üzerine beton döküldüğünü ve “Ne oluyor bizi diri diri mi gömeceksiniz” diye tepki gösterdiklerini belirtti.

Yurttaşlar, firma yetkilileri ile yaşanan tartışma büyüyünce firmanın jandarmayı çağırdığını ve firma çalışmalarının köylülerin tepkisi üzerine alandan ayrıldığını söyledi. Köylüler, tartışma esnasında kendilerine hakaret eden firma yetkilileri hakkında şikayette bulunduklarını da belirtti.

“YASA TANIMIYOR HER TÜRLÜ OYUNA BAŞVURUYORLAR”

Erarı Elektromanyetik HES firmasının gün geçtikçe haddini aştığını ifade eden yurttaşlar şunları aktardı: Şirket yasa tanımaz, hukuk tanımaz, her türlü oyuna başvuruyor. HES projesi Danıştay tarafından iptal oldu ancak yeni oyunlarla projeyi hayata geçirmeye çalışıyorlar. Şimdi de demir direkleri dikerek ileride hayata geçirecekleri HES projesinin alt yapısını hazırlamaya çalışıyor ve bizleri de böylece yıldıracaklarını düşünüyorlar. Yalan, talan hızla devam ediyor. Biz köylüler doğamızın yok edilmesine, yaşam alanlarımızın, derelerimizin, doğup büyüdüğümüz bu toprakların üç beş kuruş uğruna yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bizlere 'provokatör' diyorlar. Aslında provokatör kendileri. Para hırsı, kâr hırsı gözlerini döndürmüş. Arkalarına aldıkları bazı güçlerle birlikte doğayı, yaşamı kısacası insanlığı acımasızca yok ediyorlar. Yurdumuzu savunmaya kararlıyız, asla mücadeleden vaz geçmeyeceğiz.

"MUHTAR, BAKAN’A 'HES İSTEMİYORUZ' DEMİŞTİ"

İki hafta önce Artvin’in Yusufeli ilçesinde incelemede bulunmak üzere Yusufeli ilçesine gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, aracından iner inmez yanına gelen Demirdöven Köyü Muhtarı Hafız Aslan Peker’in HES tepkisiyle karşılaşmıştı.

Peker, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanına giderek “Sayın bakanım, Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sınırları içerisindeki Yamaç Tipi HES projesini köylülerimiz istemiyor. Şu an bölgeye konuşlandırılan şirketin şantiyesi yaşam alanlarını tahrip etti. Erarı firmasının hiçbir izni olmamasına rağmen bu alanda nasıl durabiliyor? Bu mera alanı bahse konu şirkete yani HES firmasına usulsüz tahsis edilmiştir. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var. Biz köylüler olarak burada HES istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var” demişti. 

KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES'E ENGEL OLMUŞTU

Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyor.

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı.

Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES'e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor.