Van, Antalya ve Muğla'da bazı doğal sit alanlarının kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi kararlaştırıldı. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Van'ın Başkale ilçesi sınırları içerisinde bulunan Yavuzlar Peribacaları Doğal Sit Alanı, Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Tekirova-Adrasan-Gelidonya Burnu Arası Doğal Sit Alanı ve Konyaaltı ilçesindeki Geyikbayırı-Trebenna Antik Kenti Doğal Sit Alanı ile Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Küdür Yarımadası Doğal Sit Alanı "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edildi. İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları yeniden belirlenirken, Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında Urla'nın Zeytineli Mahallesi'ndeki bazı taşınmazların da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Evrencik Mahallesi'ndeki bazı taşınmazlar ise Evrencik Rüzgar Enerji Santrali'nin yapımı amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılacak.

AKDENİZ FOKLARININ BARINMA ALANI KÜDÜR KURTULDU

Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz Fokları’nın barınma alanı, 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının bulunduğu Küdür Yarımadası’nın Resmi Gazete’de yayınlanarak Kesin Korunacak Hassas Alanlar olarak kabul edilmesi ilçede çevrecisinden, tarihçisine ve bilimadamına kadar birçok insanı sevindirdi.

KİM NE DEDİ?

Bodrumlu çevrecilerin 25 yıldır korunması, imara açılmaması için mücadele ettikleri, defalarca eylem düzenledikleri Küdür Yarımadası ile ilgili Resmi Gazete’nin, bugünkü sayısının “Yürütme Ve İdare Bölümü’nde” yer alan 2096 sayılı karar ile Küdür Yarımadası Doğal Sit Alanının Koruma Statüsünün Yeniden Değerlendirildiği ve alanın Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Tescillendiği ve bu durumun İlan Edilmesi Hakkında Karar verildiği duyuruldu.

TOHUMSUZ BİTKİLERİN ENVANTER ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Küdür Yarımadası’nın ve koylarının geleceğine ilişkin pek çok belirsizlikte ortadan kalktı. Küdür Yarımadası’nda 6 aydır “Tohumsuz bitkiler envanteri” çalışması yapan Ege Üniversitesi-Fen Fakültesi’nde yüksek lisans yapmakta olan biyolog Ruhi İlkbahar bölgenin bitki dokusunun oldukça zengin ve çeşitli olduğunu ifade etti. Biyolog Ruhi İlkbahar, “Şu ana dek Küdür koylarındaki tohumsuz bitkilerin envanter çalışmasını gerçekleştirdik. Bunun sonuçlarını kamuoyu ile yakın bir zamanda paylaşacağız. Nisan ayı itibarı ile de Küdür’de, tohumlu bitkilerin envanterini çıkaracağız. Bölge eşine nadir rastlanır bir bitki yaşamı örneğidir. ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ tescili ve bunun resmi gazetede ilan ile teyidi önemlidir. Bu karar sadece Bodrumlulara değil, aynı zamanda Küdür Koyu’ndaki canlı organizmaya da derin bir nefes aldırmıştır. Umarım bu durum Küdür ile benzer özellik taşıyan bölgeler içinde emsal teşkil eder” dedi.

TARİHSEL VE KÜLTÜREL MİRAS, BU KARARLA KURTULDU

Bölgede SİT karakteri ile ilgili çalışmalar yapan akademisyen, arkeolog, Profesör Adnan Diler ise, “Bu gelişme oldukça önemlidir. Akıl ve bilim zaten bu istikameti gösteriyordu. Zaten bölgedeki arkeolojik sit karakteri kurulca tespit ve kayıt altına alınmış idi. Burası aynı zamanda Bodrum Yarımadası’nın peyzajını sunmaktadır bize. Buradaki tarihsel, kültürel mirasın mutlaka geleceğe taşınması gerekmektedir. Unutulmasın ki Küdür koyları doğa ve kültür turizmi için büyük bir nimettir. Resmi gazetede bugün yayınlanan karar ile bu nimet tepilmemiş oldu. Şimdi sıra diğer Küdür’lerde… Korunması gereken farklı bölgelerimizdeki değerlerimizde” diyerek görüşlerini ifade etti.

“YEŞİL ÇEVRE, MUTLU ÇOCUK…”

Yalıkavaklı çocuklardan oluşan ve her hafta sonu koylarda temizlik yapan  Zortul Çevre Grubu’nun sözcüsü 11 yaşındaki Mirjiyan Demir ise karara çocuklar olarak çok sevindiklerini belirterek: “Bizler arkadaşlarımızla her Pazar günü bu koyda piknik yapanların bıraktığı çöpleri topluyoruz. Çocuk çevreciler olarak bu amaçla bir araya geldik. Burada binalar yapılacağı söylenince çok üzüldük. Ancak şimdi gene buradaki ağaçların, bitkilerin korunacağını öğrenince çok mutlu olduk. Bu Pazar günü Küdür Koyu’nu temizledikten sonra çocuklar olarak sek sek, kör ebe, yakan top oynayacağız. Büyüklerimiz unutmasın ki çevre ne kadar temiz ve yeşil kalırsa, Onların çocukları da o kadar mutlu olur” diyerek duygularını ifade etti.

“REHAVETE KAPILMAK YOK.”

Çevre aktivisti ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise: “Küdür Koyu’nun, ‘Hassas ve SİT alanı oluşunun ilanı’ aslında bir gerçeğin de teslim edilmesidir. Bunun açığa çıkması ve bugünkü noktaya gelinmesi için büyük mücadeleler verildi. Jeologlar, arkeologlar, biyologlar, zoologların Küdür’de çok önemli bilimsel katkısı oldu. STK’ların ciddi toplumsal, yerel yönetimin ise sosyal dayanışma anlamında yadsınamaz etkisi oldu. Güçler ve amaç birleşince demek ki oluyormuş. Küdür’de özellikle son 25 yıldır iki tarafın karşıtlığı var idi. Birisi siyasi ve ekonomik gücü elinde tutanlar ya da oraya yaslananlardı. Diğeri ise buranın yaşayanları, gerçek sahipleri idi. Kazanan koydaki deniz yıldızları, yosunlar, endemik bitkiler, burada yaşayan yabani dağ keçileri (Capralar), volkanik peyzaj, tarih ve hayatın kendisi olmuştur. Bodrum, Küdür’de emeği geçen tüm bilim insanlarına müteşekkirdir. Akıl ve bilim kazandı ve Küdür’ü yağmalanmaktan korudu ise onların sayesinde oldu bu biraz da… Bodrum’un gözü aydın. Ama rehavete kapılmak yok. Yüreğimiz Küdür’de atacak, gözümüz bu cennet koyun üzerinde olacak. Ama unutmayalım hassas olan ve korunmaya ihtiyacı olan tek Küdür burası değil. Ama bu deneyim aynı zamanda örnek ve emsal teşkil ediyor” dedi.    

Kaynak: anterhaber.com