HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis Genel Kurulu’nda Zonguldak’ta yaşanan maden faciasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde bulunan özel bir maden şirketine ait maden ocağında meydana gelen patlama sonucu 3 işçinin yaşamını yitirmesi üzerinde duran Bilgen, ülkede uzmanlık gerektiren alanlarda taşeronun taşeronu sistemiyle iş yapılır hale gelindiğini söyledi.

Üç işçinin hayatını kaybettiği kazanın hükümetin politikaları sonucu olduğunu ifade eden Bilgen, “insana değer veren çalışma koşullarını yakalamak gerek” dedi.

Bilgen, “Madende çalışmak çaresizliktir. Her an eve tabutunuzun gitmesi ihtimalini göze alırsınız. Zonguldak’ta bunun bir örneği ile karşılaştık” dedi.

‘CEZASIZLIK BENZER UYGULAMALARI TEKRARLATIR’

Bilgen, 2004 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki evlerinin önünde babası ile birlikte polislerce öldürülen Uğur Kaymaz (12) cinayeti üzerinde de durdu.

Kaymaz’ı anan Bilgen, “Bundan 14 yıl önce Uğur Kaymaz, 12 yaşında, evinin bahçesinde babasının yanında ayağında terlikle, ‘Terörle Mücadele’ adına hiçbir çatışma olmaksızın vücudunda 13 vurularak hayatını kaybetti. Peki, yargıda ne oldu. Yargılama sürecinde beraat çıktı. Konu şu anda AYM’de. AİHM de tazminat cezasına hükmetti. Bu uygulamalar kabul edilemez. Ülke güvenliğine, barışına, insan haklarına kaktı sunmaz. Ama daha vahim olan, yargılama sürecinin 14 yılda geldiği noktadır. Elbette yargının gücü kimseyi geri getirmeye yetmez ama bu cezasızlık benzer uygulamaları tekrarlatır” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı