Antep’te, geçtiğimiz yıl yapılan Newroz kutlamalarına katılan Osman T, Aydın Vedat E, İlhan B. ve Yasemin E. İsimli yurttaşlar ile yine geçtiğimiz yılın Temmuz ayında yapılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şehitkamil ilçe binası açılışına katılan Mehmet E, Mehmet Salih K, Remzi A, Salih Y, Semra Ş. ve Tahir O. hakkında “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) “PKK halktır halk burada”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalansloganları attıkları gerekçesiyle Özel Yetkili Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Sanıkların “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle tutuksuz olarak yargılandığı 2 ayrı dava, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Her iki davaya ilişkin geçtiğimiz günlerde birkaç gün arayla görülen duruşmalarda karara varan mahkeme heyeti, oy birliğiyle tüm sanıkların beraatına karar verdi.

Heyet, gerekçeli kararında atılan sloganlar için “ifade özgürlüğü” vurgusu yaptığı kararını şöyle açıkladı:

Sanıklara eylemin hukuki açıdan ceza sorumluluğunu yaratıp yaratmayacağının mahkememizce değerlendirilmesinde; sanıklara atılı eylemin sadece iddianamede yazılı sloganları atmaktan ibaret olduğu, olay yeri izleme ve görüntüleme tutanaklarından 3173 sayılı kanun kapsamında herhangi bir terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden nitelikte söz veya slogan atmadıkları, bu yönde bir icrai hareketlerinin bulunmadığı, olay yerinde sanıkların sarf ettikleri söz, söyledikleri şarkı ve attıkları sloganların kişisel düşünce, temenni ve kanaatlerini açıklamaktan ibaret olup, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi uyarınca ceza sorumluluk gerektiren nitelik taşımadığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarında teminat altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamında kaldığı anlaşıldığından sanıkların beraatına karar verilmiştir.