ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu turu kapsamında ilk durağı olan Kudüs'te İsrail Başbakanı Yair Lapid'le Waldorf Astoria otelinde bir araya geldi.

Batı Kudüs'teki tarihi "King David" otelinde ağırlanan Biden'ın İsrailli yetkililerle ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği desteği, İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı iş birliği, Ukrayna savaşı ve Filistin'le iki devletli çözüm seçeneği dahil bir dizi konu başlığını görüşmesi planlanıyor.

Biden, İsrail'in geçici Başbakanı Lapid'le görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Yalnızca yönetimim değil, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD Başkanı, Demokrat Parti'de İsrail'in insan hakları ihllallerinden ötürü ziyarete ilişkin yapılan eleştirilere ise "Birkaç tane var. Bence yanılıyorlar. Bence hata yapıyorlar. İsrail bir demokrasi. İsrail bizim müttefikimiz. İsrail bizim dostumuz ve özür dilemiyorum" dedi.

Lapid ise görüşmeyle ilgili açıklamasında "İran tehdidini tartıştıklarını" ifade etti.

'ABD-İSRAİL STRATEJİK ORTAKLIK BİLDİRİSİ'

İsrail basını ise İsrail-ABD arasında imzalanacak yeni stratejik ortaklık bildirisiyle İran'ın nükleer silah faaliyetlerini engellemek için askeri güç kullanma seçeneğinin görüşüldüğünü belirtti.

Jerusalem Post gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında bugün Kudüs'te imzalanacak ABD-İsrail Stratejik Ortaklık Ortak Bildirisi'nin İran'a karşı askeri gücü ve savunmayı artırmayı hedeflediğine dikkat çekti. Haberde, "ABD, İran'ın nükleer silah elde etmesini durdurmak için askeri güç kullanmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etti" denildi.

İsrail Başbakanı Lapid'in de "Nükleer İran olmayacak. Bu sadece İsrail için değil, dünya için de bir tehdit ve kendimize saklayabileceğimiz başka konuları da görüştük" dediği belirtildi.

Buna göre, Lapid, Biden'la görüşmesi sonrası "Ortadoğu'da hepimizin ihtiyaç duyduğu bir koalisyon kurmaya çalışıyoruz ve İran'ın nükleer silaha sahip olmamasını sağlamak için İran tehdidi hakkında konuştuk" dedi.

Ayrıca, Hindistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD ilk 'I2U2' toplantısını Kudüs'te yaptı. Habere göre, toplantı, gıda güvenliği krizi ve temiz enerji konularına odaklanarak her biri için programların geliştirilmesini önerdi.

Öte yandan, Biden'ın yaklaşık 40 yıldır tanışıklığı olduğu İsrail'in eski başbakanı Benjamin Netanyahu'yla Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Kudüs'teki konutunda bugün saat 17.15'te bir araya geleceği aktarıldı.

'ABD BAŞKANLARI ARASINDA EN SIKICI ZİYARET'

Haaretz gazetesi, ABD başkanları arasında Joe Biden'ın yaptığı ziyaretin "en sıkıcı" olduğuna dair yorumda bulundu. Ziyareti takip eden Haaretz muhabirleri, Biden'ın Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı'nda yapılan karşılama töreninde de "umutsuzluk" olduğu yönünde izlenimlerini paylaştı.

Haberde, "Konuk ABD başkanı ister Barack Obama ister Donald Trump olsun, şüphesiz boş bir jest olduğu bilindiği halde 'barış' kelimesi her zaman konuşmalarda cömertçe yer aldı. Ancak Biden'ın Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı'ndaki karşılama töreninde, umutsuzluk ve bitkinlik her zamankinden daha fazla belirgindi" denildi.

Ayrıca, Biden'ın Kudüs-Filistin-Suudi Arabistan ziyaretlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran'ın başkenti Tahran'a ilerleyen günlerde yapacağı ziyaret açısından da önemli görüldüğüne dikkat çekildi.

BİDEN'DAN ZİYARET YORUMU: 'EVE GİTMEK GİBİ'

ABD basınında Biden'ın İsrail'de karşılama töreninde yaşanan diyaloglara yer verildi, Biden'ın İsrail basınında verdiği demeçte İran'a karşı askeri güç kullanılması olasılığından bahsettiği aktarıldı.

'İRAN'A KARŞI ASKERİ GÜÇ KULLANMAK SON ÇARE'

Associated Press (AP) Biden'ın ziyarette İsrailli yetkililere İran'ın tehditlerine karşı güvenliği koruması konusunda verdiği taahhütlere dikkat çekti.

Habere göre, İsrail televizyonu Kanal 12'ye konuşan Biden, "Şu anda var olan İran'dan daha kötü olan tek şey nükleer silahlara sahip bir İran ve anlaşmaya geri dönebilirsek onları sıkı tutabiliriz" dedi ve İran'a karşı askeri güç kullanımı sorulduğunda, "Son çare buysa, evet" yanıtı verdi.

'BURADA OLMAK, EVE GİTMEK GİBİ'

New York Times (NYT) ise Kudüs ziyaretlerine ilişkin yer verdiği izlenimlerde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un havalimanında karşılama töreninde, "Kardeşim Joseph, gerçekten aileden birisiniz" dediğini, İsrail Başbakanı Lapid'in ise Biden'ı "Büyük bir Siyonist ve İsrail'in şimdiye kadar tanıdığı en iyi dostlardan biri” olarak nitelendirdiğini aktardı.

Biden'ın ise İsrailli bir yetkiliye, ziyaretiyle ilgili "eve gitmek gibi" olduğunu söylediği ifade edildi. Biden'ın İsrail toplumu için kritik bir önemi olan Yad Vashem'de Holokost kurbanlarından Rena Quint ve Giselle Cycowicz ile bir araya geldiği de aktarıldı.

BİR SONRAKİ DURAK RAMALLAH VE CİDDE

Biden, Kudüs ziyaretinin ardından Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşecek ve ardından Suudi Arabistan'ın Cidde kentine ziyaretiyle Orta Doğu turunu sonlandıracak. Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretinde yapacağı görüşmelerde birincil konu başlıkları arasında petrol üretiminin artırılması talebi olması bekleniyor.