ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in 1967'de işgal ettiği ve Suriye'ye ait olan Golan Tepelerindeki 'egemenliğini' tanıdıklarını söylemekten kaçındı.

Blinken, Trump yönetiminin Golan'ı 'İsrail toprağı' olarak tanıma kararını destekleyip desteklemediklerine ilişkin soruya yanıtında, "Zaman içinde Suriye’deki durum değişirse buna yeniden bakarız" yanıtını verdi.

CNN televizyonuna konuşan Blinken, Golan'ın İsrail'in güvenliği için pratikte çok önemli olduğunu söylese de, "Yasal sorular başka bir konu" şerhini düştü.

Blinken, “Golan’ı kontrol etmenin İsrail’in güvenliği için pratikte büyük önem taşıdığına inanıyorum. Yasal sorular başka bir konu ve eğer zaman içinde Suriye’deki durum değişirse bu yeniden bakacağımız bir mesele ancak şu anda bundan çok uzağız” dedi.

ABD'li bakan, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin ve İran destekli grupların İsrail'e tehdit oluşturduğu görüşünü paylaştı.

Blinken, Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana görüştüğü liderler arasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yer almamasına ilişkin soruya da, “Eminim yakın gelecekte konuşacak fırsatı bulurlar” yanıtını verdi.

Bununla birlikte Blinken, Biden yönetiminin ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’te tutacağını da belirtti.

Donald Trump yönetimi, 2019 yılında Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıyarak Washington'ın bölgedeki işgale dair geleneksel dış politikasının çizgisini değiştirmişti.

Trump, işgal altındaki Doğu Kudüs'ü de dahil edecek şekilde Kudüs'ün tamamını İsrail toprağı olarak tanıyıp, Amerikan Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşımıştı.