Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkmasına ilişkin ABD yönetiminden açıklamalar sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, NATO krizi nedeniyle Türkiye'yle ilişkilerin durumuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden, "Türkiye’ye gitmeyeceğim ama bence iyi olacağız" mesajı verdi. 

Maryland eyaletinde yapılan etkinlikte konuşan Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurularına güçlü destek verdiği ve memnuniyetle karşıladığını belirterek "ABD; Finlandiya ve İsveç ile ortak güvenliğimize tehditlere karşı güçlü durulması ve saldırıların geri püskürtülmesi konusunda çalışmayı sürdürecektir" dedi. 

'ENDİŞELER GİDERİLEBİLİR'

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle endişelerinin giderilebileceği mesajı verdi. Basın toplantısında konuşan Sullivan, Türkiye'nin tepkileriyle ilgili "Ben farklılıkların çözülebileceğine ve NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya destek konusunda tek ses olabileceğine inanıyorum. Günün sonunda Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya etkili bir şekilde erişebileceğine ve Türkiye'nin endişelerinin karşılanabileceğine inanıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla New York'taki görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, NATO'nun genişleme sürecinin başarılı olmasını sağlamak için çalıştıklarını belirtmişti.

Kaynak: Gazete Duvar