ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan Özel Kuvvetleri'nin dün gece Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atme kasabasında düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi'yi hedef aldığını açıkladı.

Biden, "Dün gece ABD askeri güçleri benim talimatımla başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı kuvvetlerimizin becerisi ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi'yi sahadan kaldırdık. Bütün Amerikalılar operasyondan güven içinde geri döndü" dedi.

ABD, Kureyşi'nin başına 10 milyar dolar ödül koymuştu.

'KENDİSİNİ VE AİLESİNİ ÖLDÜRDÜ'

Biden'ın operasyona dair ayrıntılı açıklamayı gün içinde yapacağı belirtilirken, Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili el Kureyşi'nin baskın sırasında öldürüldüğünü söyledi. Yetkili, IŞİD liderinin ABD operasyonu başladığında bir bomba patlatarak kendisini ve ailesini öldürdüğünü belirtti.

İdlib'de yardım örgütü olarak faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Beyaz Miğferler, ABD operasyonunun ardından altısı çocuk, dördü kadın 13 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Beyaz Saray, Biden ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris dahil üst düzey yetkililerin operasyon anında çekilen bu fotoğrafını paylaştı.

EBU BEKİR BAĞDADİ DE İDLİB'DE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Öte yandan, IŞİD'in kurucu lideri Ebu Bekir el Bağdadi de Ekim 2019'da, yine İdlib'in Barisha köyünde ABD operasyonuyla öldürülmüştü. Kureyşi, Bağdadi'nin ölümü sonrası örgütün lideri ilan edilmişti.

OPERASYON SABAHA KARŞI DÜZENLENDİ

Pentagon, ABD Özel Kuvvetleri'nin Suriye'nin İdlib vilayetinin Türkiye sınırında bulunan Atme kasabasına sabaha karşı bir terörle mücadele operasyonu düzenlediği açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, haberin duyulmasının ardından "ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın kontrolündeki ABD Özel Kuvvetler güçleri, bu akşam Suriye'nin kuzeybatısında bir terörle mücadele görevini yerine getirdi. Görev başarılı oldu. ABD tarafından kayıp verilmedi" açıklaması yapmıştı.

Reuters ajansının görüştüğü görgü tanıkları da, Amerikan özel kuvvetlerinin Türkiye sınırının sıfır noktasında yer alan ve Heyet Tahrir Şam örgütünün kontrolünde bulunan kasabaya sabaha karşı helikopterlerle indiğini söylemişti.

Ajansa konuşan silahlı bir isyancı, 'yabancı bir cihatçının evinin yakınlarından patlama sesleri geldiğini, şüphelinin baskın sırasında ailesiyle birlikte evinde olduğunu' söylemişti.

İdlib vilayetinin büyük bölümü, 2016'ya kadar El Kaide'nin parçası olan ve sonrasında ismini Heyet Tahrir el Şam olarak değiştiren eski El Nusra tarafından kontrol ediliyor.

Kaynak: Duvar