2022 Nisan, Mayıs, Haziran’da 16'sı Diyarbakır'da olmak üzere en az 17 gazeteci tutuklandı. Aynı dönemde, en az 17 gazeteci ve medya temsilcisi görev yaparken gözaltına alındı.

En az 19 medya temsilcisi saldırıya uğrarken, en az 102 gazeteci ve medya çalışanı, yargı önüne çıktı.

Bianet, Nisan- Mayıs-Haziran Medya Gözlem Raporunu açıkladı. 3 aylık dönemde 17 gazeteci tutuklandı, biri serbest bırakıldı. 19 gazeteci saldırıya uğrarken, beş kadın gazeteci online saldırı ve tehdide maruz kaldı. “Cumhurbaşkanına hakaret”ten 13 gazeteci hakim karşısına çıktı.

Deutsche Welle ve Amerika’nın Sesi (VOA) haber sitelerine erişim engeli getirildi.

"İKTİDAR SEYİRCİ KALMAYI TERCİH EDİYOR"

“İktidar, çoğulcu medya ve bağımsız haberciliği zayıflatmak için cezaları, ayrımcı basın kartı veya resmi ilan prosedürleri ile tehdit eden Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu’nun hukuka aykırı ayrımcı uygulamalarına seyirci kalmayı tercih ediyor” denilen raporda; son üç ayda gözaltına alınan 17 gazeteciden dokuzunun toplumsal eylemler konusunda haber verirken özgürlüğünden olduğuna dikkat çekildi.

Raporda Cemal Kaşıkçı dosyasına da yer verilirken “Son üç ayda Türkiye, gazeteci cinayetlerinde adalet arayışı bakımından en karanlık ve trajik dönemlerinden birini yaşadı: Türkiye, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın dosyasını, bizzat azmettiricilikle suçladığı bu ülkenin yetkililerine nakletti.” denildi.

17 GAZETECİ TUTUKLANDI, 1’İ TAHLİYE OLDU

Nisan, Mayıs, Haziran aylarında en az 17 gazeteci tutuklandı. Bu kişilerden, “kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek” gerekçesiyle tutuklanan İbrahim Haskoloğlu, bir hafta sonra tahliye edildi.

Diyarbakır’daki 16 gazeteci ise “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” şüphesiyle cezaevinde gönderildi. Aynı dönemde, en az 17 gazeteci görev yaparken gözaltına alındı.

Gazetecilerden dokuzu, Emniyet görevlilerinin gittikçe artan bir keyfiyet içerisinde hareket ettiği toplumsal eylemleri (Gezi anması, Onur Yürüyüşü, Gemlik Yürüyüşü vs) izlerken gözaltına alındı.

En az 19 medya temsilcisi saldırıya uğradı. En az beş kadın gazeteci online düzlemde tehdit ve sözlü saldırıya maruz kaldı.

3 gazeteciye “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis ve “Berkin Elvan’ın kimliğini açıklamak” suçlamasıyla 25 bin TL adli para cezası verildi.

En az 13 gazeteci ve karikatürist Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin görüş ve eleştirileri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla toplam 60 yıl 8 ay hapis cezasıyla karşı karşıyaydı. Mahkumiyet kararı çıkmayan bu dönemde Gazeteci Hasan Cemal beraat etti, Evrensel Gazetesi Köşe Yazarı Ender İmrek’e açılan dava ise yeniydi.

DW VE VOA’YA ERİŞİM ENGELİ, 45 ONLİNE HABERE SANSÜR

Uluslararası haber sitelerine lisans başvurusunda bulunmaları için 9 Şubat'ta 72 saatlik süre tanıyan RTÜK’ün talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, sansürün yolunu açacağı gerekçesiyle lisans için başvurmayan Deutsche Welle ve Amerika’nın Sesi (VOA) haber sitelerine erişim engeli getirdi. Uygulama, Türkiye’de erişim engellemeye ilişkin yaygın sorunu uluslararası plana taşıdı.

Son üç ayda Sulh Ceza Hakimlikleri veya Erişim Sağlayıcıları Birliği, yolsuzluk, rüşvet, kayırmacılık iddialarını gündeme getiren veya eleştiren en az 45 online haber ve gazetecilik içeriğine erişim engeli getirdi.

RTÜK, 1 MİLYON 430 BİN 85 TL CEZA KESTİ

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üç aylık dönemde haber ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına toplam 37 kez idari para cezası verdi.

Kurul, TV kuruluşlarına toplam 1 milyon 430 bin 85 TL ceza kesmiş oldu. Kurul geçen yılın aynı döneminde TV kuruluşlarına toplam 46 para cezası ve 20 gün yayın durdurma cezası verirken radyo kuruluşlarına 1 idari para cezası vermiş, televizyon kanallarına toplam 11.300.617 TL veradyo kuruluşlarına 6.732 TL idari para cezası ödemesine hükmetmişti.

"ANNE OLMAK" ARTIK İŞİNDEN EDİYOR

Nisan- Haziran döneminde en az üç medya temsilcisi işten çıkarıldı ya da yayın kuruluşunun yayın çizgisinden doğan anlaşmazlıklar çerçevesinde işi bırakmak zorunda kaldı. Gazeteci Emin Çapa ise, daha önce ayrıldığı kanalı Halk TV’ye geri döndü. Samsun’da Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) çalışan gazeteci Zeynep Irmak Öcal’ın işten çıkarılmasının gerekçesi “anne olması”ydı.