Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a askeri müdahale çağrısına yanıt verdi.

Beyaz Saray diplomatların yaptığı bildiriyle ilgili olarak ‘Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığı görüşünün sürdüğünü’ belirtti.

Beyaz Saray sözcülerinden Jennifer Friedman, ABD Başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilerin, Dışişleri Bakanlığı’nda 51 diplomatın, yönetimin Suriye politikasını protesto eden ve Şam’a askeri operasyon düzenlenmesi çağrısı yaptığı bildiriye ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Suriye krizinin çözümünde yeni fikirlere her zaman açık olduklarını daha önce dile getirdiğini ifade eden Friedman, Washington yönetiminin dış politika alanındaki müzakerelerden her zaman memnuniyet duyduğunu söyledi.

Obama’nın Suriye politikasına yaklaşımında bir değişikliğin söz konusu olmadığını dile getiren Friedman, “Başkan, Suriye’deki krize askeri bir çözümün bulunmadığını her zaman açıklıkla ifade etti. Bu hala geçerli. Biz Suriye’de IŞİD ve diğer gruplarının yaydığı tehdide odaklanmış durumdayız” dedi.

ABD’li diplomatların her gün zor işler üstlendiğini belirten Friedman, “Suriye’de bu hedeflerin nasıl en iyi şekilde yerine getirileceğine dair çeşitli fikirler olması sürpriz değil” ifadesini kullandı.

The New York Times’ın haberine göre 51 diplomatın imzaladığı bildiride, ABD’nin mevcut tutumun Suriye muhalefetine zarar verdiği ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına yardım ettiği kaydedilmişti.

Bildiride ayrıca, Suriye ordusuna roket, insansız hava aracı ve gerekmesi halinde savaş uçaklarıyla saldırılmasını önerilmişti.

Aksi takdirde ise Şam'ın, muhaliflerle müzakere için üzerinde baskı hissetmeyeceği savunulmuştu.