Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesini değerlendirdi.

"Yapıcı" bir görüşme gerçekleştirildiğini ifade eden Psaki, Biden'ın Türkiye'nin bugünkü diplomatik girişiminden dolayı çok memnun olduğunu belirtti.

Beyaz Saray da görüşmenin ardından yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Başkanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgaline ilişkin ortak endişelerini tartıştılar. Ukrayna hükümetine ve halkına verdikleri güçlü desteği bir kez daha teyit ettiler" denildi.

Açıklama şöyle:

"BAŞKANLAR, UKRAYNA HÜKÜMETİNE VE HALKINA VERDİKLERİ GÜÇLÜ DESTEĞİ BİR KEZ DAHA TEYİT ETTİLER"

"Başkanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgaline ilişkin ortak endişelerini tartıştılar. Ukrayna hükümetine ve halkına verdikleri güçlü desteği bir kez daha teyit ettiler, Rus saldırganlığının derhal durdurulması gereğinin altını çizdiler ve krize yönelik koordineli uluslararası tepkiyi memnuniyetle karşıladılar.

Başkan Biden, Türkiye'nin ihtilafa diplomatik bir çözümü destekleme çabalarının yanı sıra Türkiye'nin barış ve istikrarın geliştirilmesine yardımcı olan bölgesel liderlerle son zamanlardaki ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, Başkanlar ikili ilişkileri güçlendirme fırsatlarını da görüştüler."

GÜNDEM UKRAYNA'NIN İŞGALİ VE TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİYDİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu Biden'a iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'la görüşmesinde Antalya'daki Türkiye-Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın düzenlenmesinin bile bizatihi diplomasi zaferi olduğunu vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'a, savunma sanayisi alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının çoktan geldiğini de dile getirdi.