Beton karıştırıcılar, karışımların, duvar harçlarının hazırlanmasında kullanılan bir tür inşaat ekipmanıdır. Bu araçlar hem özel işlerde hem de büyük şantiyelerde kullanılmaktadır. Beton karıştırıcının ana görevi, çimento, kum, çakıl, moloz ve diğer katı katkı maddelerinin su ve dolgu maddeleri ile eşit bir kütleye kadar karıştırmaktır. Bu aracın kullanımı inşaatı kolaylaştırır ve hızlandırır, çünkü çözeltiyi elle karıştırmak zordur.
Tüm beton karıştırıcılar iki ana ünite içerir:
● çözelti hazırlama kabı;
● karıştırma mekanizması.
Teknoloji talimatları gereğince malzemeleri yükledikten sonra, bıçakları döndüren tahrik açılır. Bir porsiyon betonu karıştırmak 5-15 dakika sürer. Bu adımdan sonra sürücü otomatik olarak kapanır. Harcın olduğu kap devrilir, hazır harç dışarı akar.
Beton karıştırıcı çeşitleri
Beton karıştırıcıları tasarım özelliklerine bağlı olarak iki kategoriye ayrılabilir:
1. Taçlı beton karıştırıcılar. Cihazın tasarımında dişler sağlanmıştır. Hareket, motora bağlı olan dişliler ile sağlar. Ekipman oldukça fazla elektrik tüketir, çalışma sırasında önemli gürültü çıkarır, ancak kullanımı uygundur. Taçlı beton mikseri periyodik kullanım için uygundur.
2. Redüktörlü beton karıştırıcılar. Mikserin kazanı dönen şafta monte edilir. Çalışırken, redüktör ekipmanı, krank karıştırıcısından daha az gürültü çıkarır. Bu tarz makineler daha az elektrik tüketir, mekanik etkilerden korkmaz ve daha küçük boyutlara sahiplerdir. Bu tarz beton karıştırıcılar büyük şantiyelerde düzenli kullanım için çok uygundur.
Bu tarz iş makineleri işlem özelliklerine göre döngüsel ve sürekli çalışan olarak bölünür. Birinci tip cihazlara tüm bileşenler yüklenir ve belli bir süre içinde karıştırıldıktan sonra hazır beton yığını boşaltılır. Sürekli çalışan makineler ise kesintisiz çalıştığı için, bileşenler aynı anda kazana yüklenir ve hazır çözelti boşaltılır.
Üstelik beton karıştırıcılar şu şekilde ayrılmıştır:
1. Yerçekimsel karıştırıcılar. Bu tarz beton karıştırıcılarda bıçaklar tambur olarak sabit bir şekilde monte edilir. Kazan döndükçe, bıçaklar bileşenleri alıp yukarı kaldırır. Yerçekimi etkisiyle karışı aşağıya düşer ve işlem tekrarlanır. Bileşenler sürekli yukarı ve aşağı hareket ederek homojen karışım olana kadar karıştırılır.
2. Zorlamalı tip. Bu tarz beton karıştırıcılarda kazan sabit bir şekilde monte edilir ve ancak içindeki bıçaklar döner. Yerçekimsel beton karıştırıcılara göre bu tip makineler daha fazla elektrik tüketir.
Yerçekimsel karıştırıcılar arka bahçedeki işler için daha uygundur ama büyük şantiyelerde harç hazırlamak için zorlamalı tip makineler kullanmak daha uygundur.
Beton karıştırıcıların ana özellikleri
Birimlerin farklılık gösterdiği ana kriter, tek seferde hazırlanabilen karışımın hacmidir:
1. 100 litreden daha küçük makineler özel çiftliklerde, garaj, ahır, durak gibi küçük yapıların yapımında, sitedeki yürüyüş yollarının dekorasyonunda kullanılır.
2. 100 - 150 lt’lik kazanlara sahip olan beton karıştırıcılar 1-2 katlı evlerin inşaatlarında kullanılabilir.
3. 150 litreden fazla kapasiteye sahip olan makineler çok katlı bina ve büyük tesislerin inşaatlarında kullanılır.
Büyük fraksiyonlu katı bileşenleri kullanılırken veya büyük hacimde harç hazırlanması için duvarları kalın olan tanklara sahip olan mikserler kullanmak gerekmektedir. Günlük yaşam koşulları için 500 ila 700 watt arasında bir güce sahip beton karıştırıcı yeterlidir. Karıştırma hızı gücüne bağlıdır. Tekerlekli makineler ise kolay bir şekilde bir şantiyeden başka şantiyeye taşınabilir.