Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yeni yıla zamlarla girilmesini eleştirdi.

2022 yılına "Yağmur zammıyla başladık” şeklinde söylemler olduğuna atıfta bulunan Beştaş, “Bu zam değil âdeta bir kasırga ve hakikaten bu kasırga kasıp kavuruyor herkesi, vatandaşı alıp götürüyor. Yeni modelde ‘Halkı ezmeyeceğiz’ diyen iktidar kaşıkla verip kepçeyle alıyordu, şimdi kaşığı küçülttü, kepçeyi de daha da büyüttü ve yakında herhâlde kelle vergisi çıkarıp üstüne değerleme adı altında zam yapacaklar, o aşamaya geldik” dedi.

HDP Bahçelievler ilçe binasına yapılan saldırıya değinen Beştaş, “Bu saldırıların arkasından Ülkü Ocaklarının çıkışı da bu konuşmalar da hedef göstermeler de birbiriyle doğrudan bağlantılıdır.  Ve yargıya söylüyorum:  ‘Tweet’ atanı tutukluyorsunuz, ‘Hakaret etti’ diye iddia edileni tutukluyorsunuz ama Türkiye'nin 3'üncü büyük partisinin içine girip saldırıda bulunan bir saldırganı, kuvvetle muhtemel bir katili bırakırken bundan sonraki saldırıların sorumluluğunun altında sizin de imzanızın olduğunu özellikle ve özellikle altını çizerek hatırlatmak istiyorum. Bunların karşısında korkacak, tırsacak, geri adım atacak bir HDP bulamayacaksınız; bu da size dert olsun” ifadelerini kullandı.

'BU ÜLKEDE TEK STOK, VERGİ VE ZAM STOKUDUR'

Halkın tek lambasının dahi söndürülmek istendiğini dile getiren Beştaş, “Elektriğe yüzde 50 ila yüzde 125 arasında zam yapılıyor. Sarayda bin odayı tek bir insan, adam için ısıtırken insanlar soğuktan evlerinde donuyor, anneler donuyor, çocuklar donuyor ama iktidar hâlâ utanmadan doğal gaza konutlar için yüzde 25 zam yapabiliyor. Boğaz Köprüsü'nü satan Sülün Osman'ın aklına gelmeyecek şekilde birinci ve ikinci köprülerden ücret çift yönlü alınacak. Sülün yaşasaydı önünüzde düğmelerini iliklerdi hakikaten. Kendi ülkesinde kıta değiştirmek isteyenler 16,5 TL gidiş dönüş ücreti ödeyecek. Şimdi, her yerde ‘stokçuluk’ diye bilinmeyen bir düşmanı halkla karşı karşıya getiren iktidara diyoruz ki: ‘Bu ülkedeki tek stok, vergi ve zam stokudur’” diye konuştu.

‘EKONOMİYİ BATIRMAYA DEVAM EDİYOR’

AKP’nin ekonomik krizle iktidara geldiğini hatırlatan Beştaş, şunları söyledi:

“Göreve gelmeden önce uygulamaya konan IMF stand-by ve yapısal uyum politikalarını devam ettirdi, neo-liberal sömürü politikalarını derinleştirdi ve AKP aradan geçen yirmi yılda Türkiye ekonomisini geri götürmeye, batırmaya devam ediyor. Sadece birkaç veri, 2002 ile 2022'yi gösteren verileri paylaşmak istiyorum. Hani hep övündükleri, nereden çıkardıklarını bilmediğimiz verileri getirip halkta algı yaratmaya çalışıyorlar ya, gerçek veriler burada. 2002'de işsizlik yüzde 10,3'tü, bugün yüzde 21,9; kasım ayı geniş tanımlı işsizlik verilerine göre Enflasyon 2002'de yüzde 29,8'di, bugün 36,8. Kısa vadeli dış borç 2002'de 15,2 milyar dolardı, bugün 170,3 milyar dolar; bu, 2021'nin Ekim ayının rakamı.

Dolar 1,5 TL'ydi, bugün 13,2 TL; eğer artmadıysa tabii. Vatandaşın banka borçları o tarihte 2002'de 6,3 milyar TL'ydi, bugün 874,2 milyar TL; 2021'in ilk yarısını esas aldık. Benzin 1,48'di, bugün 13,03. Yine un 21 TL'ydi, bugün 181 TL. Ayçiçeği yağının 5 litresi 12 TL'ydi, bugün 5 litre 84,9 TL. Evet, 2002'de Türkiye nüfusu 65 milyon kişiydi, 2021'de 83 milyon 600 bine yükseldi. Türkiye nüfusu yüzde 30 oranında arttı ama işsizlik yüzde 100 artmış durumdadır. Bunun tek çözümü AKP'nin gitmesidir. AKP sebep; zam, enflasyon ve ekonomik kasırga sonuçtur diyerek bu konuyu kapatmak istiyorum.

BAHÇELİEVLER SALDIRISI

Bahçelievler ilçe binamıza bir saldırı oldu. Evet, saldırıyı yapan şu zat; Ülkü Ocaklarındaki fotoğrafı kamuoyuna yansıdı. Bu fotoğrafı yorumsuz veriyorum yani bunu tabii ki çok geniş yorumlayabiliriz. Ne oldu? Dün bu zat serbest bırakıldı, evet, hâkime çıkarıldı, savcılık hâkime tutuklama istemiyle sevk etti ama serbest bırakıldı. Bu konuda dün çokça söz söylendi kamuoyunda. Bu serbest bırakmayı çok değişik şekillerde tanımlayabiliriz ama her şeyden önce şu anlama geliyor: ‘HDP'ye iyi ki saldırdın, arkandayız, devam et. HDP'ye saldırılar meşrudur.’ Normalleştirmeye çalışıyorlar. Daha Deniz Poyraz'ın kanı kurumadan, daha ilk duruşma yeni yapılmışken, duruşmadan bir gün önce 2 silah ve 1 bıçakla gidip saldırı girişiminde bulunan bu zat, Ülkü Ocaklarında fotoğrafı bulunan zat ne iş yapıyor?

‘HİÇBİR SALDIRI TESADÜF DEĞİL’

Bugün MHP'nin Genel Başkanı bizi ülkenin ‘yüz karası’ olarak niteleyerek yine, kapatılmayı istiyor, yine -bizim sözde- işte bir şeyler ekleyerek kapatma talebini, talimatını bir yerlere veriyor. Bizim elimizde silah yok, biz hiçbir partiye saldırmıyoruz. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bu ülkede demokrasinin, hukukun, insan haklarının tesisi için çok büyük bedellerle mücadele yürütüyoruz. Biz, başka bir parti, rekabet edemediğimiz bir parti ‘Kapatılsın’ diye her gün grup toplantılarında ve meydanlarda çağrı yapmıyoruz. İşte bu çağrıların sonucunda il binalarımız hedef gösteriliyor, arkadaşlarımız hedef gösteriliyor ve saldırıya uğruyor; yargıyı silah olarak kullanan iktidar ve ortağı da bunları cezasız bırakıyor.

‘GERİ ADIM ATACAK HDP BULAMAYACAKSINIZ’

Biz şunu söyleyelim: Hiçbir şey tesadüf değil, bu saldırıların arkasından Ülkü Ocaklarının çıkışı da bu konuşmalar da hedef göstermeler de birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Şunu söylüyorum: Halk, kimi kapatacağını bilir. Halk, yakında onları kapatacak ama bize bu Parlamentoda -yüzde 20'lerin üzerinde- gerekli desteği verecektir diyorum. Ve yargıya söylüyorum: ‘Tweet’ atanı tutukluyorsunuz, ‘Hakaret etti’ diye iddia edileni tutukluyorsunuz ama Türkiye'nin 3'üncü büyük partisinin içine girip saldırıda bulunan bir saldırganı, kuvvetle muhtemel bir katili bırakırken bundan sonraki saldırıların sorumluluğunun altında sizin de imzanızın olduğunu özellikle ve özellikle altını çizerek hatırlatmak istiyorum. Bunların karşısında korkacak, tırsacak, geri adım atacak bir HDP bulamayacaksınız; bu da size dert olsun.”

Genel Kurul’da HDP, CHP ve İYİ Parti tarafından verilen önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Genel Kurul AKP Grup önerisinin görüşmeleriyle devam ediyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı