HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin verdiği soru önergesinde, kararın yeni hükümet dönemi politikalarının başlangıcı olup olmadığını sordu.

Yeni hükümetin Adalet Bakanı olarak atanan Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına neden olan haberin büyük bir yankı uyandırdığını ve haber içeriğinin doğru olduğunun ortaya çıktığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "silahsa silah ne olmuş yani" şeklindeki açıklaması ile TIR'larda silah olduğunu açıkça ifade ettiğine dikkat çeken Beştaş, "Yargı erki; sivil iktidarın hüküm yürütme aracına dönüştüğünün bir kanıtı olarak sadece haber yapan ve üstelik yalan haber değil, doğruluğu kanıtlanmış haber yapan iki gazeteciyi mesnetsiz bir biçimde tutuklamıştır. Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki yargılama da usule aykırı bir diğer hukuk dışı uygulama da basın suçları kapsamındaki bu olayda 4 aylık dava açma süresinin yani yasada var olan bir hükmün de egale edilmiş olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Beştaş Adalet Bakanı Bozdağ'a Can Dündar ve Erdem Gül'ün hukuksuz biçimde tutuklanmış olmasının, yeni hükümet dönemi politikalarının bir başlangıcı olup olmadığını sordu.

Bozdağ'dan tutuklama kararına ilişkin düşüncelerini açıklamasını isteyen Beştaş, tutuklama kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu" şeklinde sözleriyle ilgisinin de açıklanmasını istedi.

Beştaş "Hakim ve savcılara ayrıca sözlü yahut yazılı talimat gönderilmekte midir? Yoksa hakim ve savcılar Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin her açıklamasını talimat olarak mı kabul etmektedirler?" diye sordu. (ETHA)