Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), son aylarda öğrencilere dair bir rapor hazırladı.

2015 ve 2019 yılları arasındaki hak ihlallerine ilişkin veriler bulunan raporda öğrencilerin maruz kaldığı ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğüne müdahalenin sayıları yer aldı.

TİHV Akademi’nin raporuna göre, 2015 ve 2019 yılları arasında 3 bin 102 öğrenci ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini kullanırken hak ihlaline maruz kaldı.

TOPLAM 506 YIL HAPİS CEZASI

2 bin 77 öğrenci katıldığı etkinlikler gerekçesiyle gözaltına alınırken bu öğrencilerden 203’ü tutuklandı. 152 öğrenciye toplam 506 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 720 öğrenci yaralandı.

EN ÇOK HAK İHLALİNİN YAŞANDIĞI İLLER

Raporda ayrıca öğrencilerin hak ihlallerine en çok maruz kaldığı 10 ili, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir, Adana, Diyarbakır, Mersin, Van ve Kocaeli olarak açıklandı.

YÜZDE 37'Sİ ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın raporundan öne çıkanlar şu şekilde:

''Öğrencilerin gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine yönelik ihlallerin yanı sıra, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, işkence ve kötü muamele görmeme hakkı ve yaşam hakkı da ihlal edildi. Rapora konu olan olayların dörtte biri üniversite kampüslerinde gerçekleşirken kampüs içindeki şiddet sonucu 252 öğrenci yaralandı. Bu dönemde en fazla hak ihlali bildirimi yapılan beş kampüs, sırasıyla, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ ve Akdeniz Üniversitesi kampüsleri oldu. Üniversitede yaşanan hak ihlallerinin yarısına yakınını toplantı ve gösteri hakkına yönelik ihlaller oluştururken ihlallerin yüzde 37’si örgütlenme özgürlüğüne, yüzde 14’ü ise ifade özgürlüğüne yönelik oldu.

OLAYLARIN YÜZDE 62’SİNİN FAİLİ POLİS

Rapora konu beş yıl içinde, 720 öğrenci yaralandı. 84 olayda, olayların yüzde 62’sinin faili polis, yüzde 30’unun faili ise sivil gruplar oldu. Olayların yüzde 5’inde öğrenciler özel güvenlik birimlerinin, yüzde 3’ünde ise hem polis hem de özel güvenlik birimlerinin saldırısına maruz kaldı.

23 öğrenci, katıldıkları toplantı ve gösteriler sırasında öldürüldü.''