Vergi kaçakçılığı ve yolsuzluktan dört yıl hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası Temyiz Mahkemesi’nce onanan İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin ekranlardan halka yargıya karşı meydanlara inip isyan etme çağrısında bulunması diğer partilerin tepkisine yol açtı.

Hürriyet'ten Reha Erus'un haberine göre, yaklaşık 16 dakikalık bir video ile senato alt komisyonunun denetleme kurulunun kendisiyle ilgili ihracı için ön oylamasından önce halka seslenen Berlusconi’nin ayrıca hükümeti hedef almaması da dikkat çekti. Berlusconi bir hükümet krizi yaratmak istemediğini ve zordaki İtalya’nın yoluna devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Kurul 15 oya karşı bir oyla Berlusconi’nin senatörlükten azli için senatonun toplanmasına ve genel oylama yapılmasına karar verdi.

Konuşmasında İtalya’da demokrasinin yargıçlar tarafından katledildiğini öne süren Berlusconi, masum olduğunu ancak bilinçli ve sistematik bir şekilde kendisini bitirmek istediklerine dikkat çekerek, “Siyaset sadece parlamentoda yapılmaz. Ben azledilsem bile dışarıdan ülkemin ve halkımın iyiliği için mücadele edeceğim” dedi.

Forza İtalia Partisi’nin tekrar doğduğundan söz eden Berlusconi “20 yıl önce kurduğum parti bugün felaketten önceki son çıkış yoludur. Bunun için partimde birleşin, sokaklara dökülün ve bu kokuşmuşluğa isyan edin” çağrısında bulundu.

Bu çağrı, başta hükümeti temsil eden Demokrat Parti ve 5 Yıldız Hareketi tarafından “kitleleri tahrik edici ve tehlikeli” bulundu.

KADER GÜNÜ 1 EKİM

Berlusconi 10 gün içerisinde Senato Alt Komisyonu Denetim Kurulu’nda savunmasını yapabilecek. Senato, büyük bir olasılıkla 1 Ekim’de toplanarak Berlusconi’nin parlamentodan ihracı için gizli oylama yapacak.

Berlusconi için son kurtuluş çaresi “baş düşmanı” olarak kabul edilen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından affedilmesi.