Almanya’nın başkenti Berlin’in Alexanderplatz Meydanı’na son dönemin ABD başta olmak üzere emperyalist devletleri kızdıran 3 ‘köstebeği’ Edward Snowden, Julian Assange ve Chelsea Manning’in heykelleri dikildi.

İtalyan heykeltıraş Davide Dormino, eserine dair yaptığı açıklamada “Onlar gerçekleri söyledikleri için özgürlüklerinden oldular bu da bize gerçeği bilmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor” dedi.

Dormino’nun eserinde Snowden, Assange ve Manning 3 sandalyenin üzerinde dikilirken, 4. sandalye ise boş. Dormino, “4. sandalye onun üzerine çıkıp düşüncelerini dile getirmek isteyenler için” ifadesini kullandı.

Heykelin sergilenmeye başlandığı ilk günden itibaren çok sayıda kişinin Dormino’nun dediğini yaparak sandalyenin üzerine çıktığı görüldü. Dormino, “Kimisi siyasi konulardan bahsetti, kimisi sadece sustu, kimisi öylesine konuştu, kimisi Julian, Bradley(Chelsea) ve Edward’a yardım etmek istedi, bazıları ise onların kim olduğunu bilmiyordu bile. Galiba boş koltuk ifade özgürlüğü için” dedi.

Dormino, eserini dünyanın en meşhur kamusal alanlarında sergilemek istediğini belirtti.

ABD askeri Chelsea Manning, 2011 yılında WikiLeaks’e sızdırdığı belgeler sebebiyle  35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange halen Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşıyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na dair belgeleri sızdıran eski istihbarat görevlisi Edward Snowden ise 2 yıldır Rusya’da gizleniyor. Snowden, CIA tarafından izlendiğini ve tehdit edildiğini açıklamıştı.

(Evrensel)