Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye ile iyi ilişkilerin muhafazasını istediklerini ancak Türk istihbaratının Almanya'nın casusluğa karşı koyma faaliyetlerinin "odağını" oluşturduğunu ve bu tür yasadışı casusluk faaliyetlerine "tahammül gösterilmeyeceğini" açıkladı.

Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2016 yılı raporu (BfV) bugün başkent Berlin'de İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile BfV'nin Başkanı Hans Georg Maassen'ın düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Basın toplantısında, de Maiziere ve Maassen'ın Türkiye'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetleri, iki ülke arasındaki gerilimin güvenlik alanındaki işbirliğine etkisi, Gülen yapılanması ve PKK hakkında yaptıkları açıklamaları dikkat çekti.

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin bu yıl ilk kez iç istihbarat raporunun casusluğa karşı koyma bölümünde yer aldığına dikkat çekti.

Türk istihbarat birimlerinin yasalara aykırı faaliyetlerinin, Alman istihbarat birimlerinin casusluğa karşı koyma faaliyetlerinin "odağında" olduğunu söyleyen Alman Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu vesileyle yanlış anlaşılmaya yol açmayacak şekilde şunu ifade etmek isterim: Hangi şekilde olursa olsun, casusluk, ajanlık faaliyetleri, istihbarat örgütlerinin nüfuz operasyonları, hangi ülke kaynaklı olursa olsun, hiçbir şekilde tahammül gösterilmeyecek."

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Almanya'da muhaliflere ve Gülen hareketine yönelik casusluk faaliyetlerini tespit ettiklerini kaydeden BfV Başkanı Hans Georg Maassen ise, "MİT terörle mücadelede bizim için önemli bir ortak. Bununla birlikte, istihbarata karşı koyma sorumluluğumuz nedeniyle, bu devleti gözümüzden ayırmamamız gerekiyor" diye konuştu. (Kaynak: DW Türkçe)