Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan, vurulduğu yerde anıldı. Anmada, “Berkin burada”, “ Berkin Elvan ölümsüzdür” dövizleri taşınırken sık sık, "Berkin burada biz buradayız", "Berkin için adalet herkes için adalet" sloganları atıldı. Elvan’ın vurulduğu noktaya kırmızı karanfiller ve evden almak için çıktığı ekmek bırakıldı. Anmaya Elvan’ın ailesi, avukatları ve sevenleri katıldı.

MAHALLESİNE DÖNEMEDİ

Anmada açıklama yapan Berkin’in ablası Özge Elvan, 8 yıl önce Berkin’in polis tarafından hedef alınarak başından gaz fişeğiyle vurulduğunu hatırlatarak, “Can güvenliğimizden sorumlu olan devlet ve devletin güçleri, oğlumuzu sekiz yıl önce bugün bizden kopardı. Oğlumuz 16 Haziran 2013’ten beri büyüdüğü, top oynadığı, okula gittiği bu mahalleye ve evimize bir daha dönemedi. Tam 269 gün boyunca komada yaşam mücadelesi verdi oğlumuz. Berkin komada hayata tutunmaya çalışırken, failleri elini kolunu sallayarak gezmeye devam etti, ülkeyi yönetti, çıktığı miting meydanlarında ‘Emri ben verdim’ dedi” diye belirtti.

KATİLLER KORUNUYOR

Dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda Gülsüm Elvan’ı yuhalattığını hatırlatan Elvan, “Biz sadece kan akmasın, silahlar sussun, çocuklar öldürülmesin istedik. Ancak bağımsız olması gereken yargı mekanizması, sekiz yıldır kulaklarını çığlıklarımıza kapadı, gözleri acımızı görmez oldu, çocuk katilini koruyarak vicdanlarını ayaklar altına aldı. Oğlumuzu vuran katil Fatih Dalgalı, hapishanede olması gerekirken görevine devam etti. Tam sekiz yıldır görev yaptığı bölgeden haberler aldıkça endişeleniyoruz. Biliyoruz ki bu ülkede katiller devletin yetkili makamları tarafından korunuyor” ifadelerini kullandı.

ÖDÜL GİBİ CEZA

Elvan, 5 yıldır davanın sürüncemede bırakıldığını belirterek, “Oğlumuzu hedef alarak öldüren katilin ‘bilinçli taksirle ölüme neden olmak’ suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Oğlumuzun katiline verilmek istenen bu ödül gibi cezayı kabul etmiyoruz. 18 Haziran Cuma günü saat 10.00’da, Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak duruşmada kararın açıklanması bekleniyor. Ancak yargılamaya açık bir müdahale olduğu endişesini taşıyoruz. Daha önce bizi, avukatlarımızı, sanığı ve tanıkları doğrudan dinlemeyen bir heyetin kararı açıklamasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN ADALET

Emri verenlerin de adalet önünde hesap vermesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Berkinimizin çocukluğunu, geleceğini ve hayallerini çalanların bir an önce hesap vermesini istiyoruz. Berkin nezdinde katledilen tüm çocuklar için adalet istiyoruz. Unutulmamalıdır ki bir çocuğu öldüren katilin hesap vermesi, geride kalan tüm çocukların geleceğinin teminatı olacak.” 

Ardından konuşan anne Gülsüm Elvan, “Bizim tek istediğimiz adalet. Bütün öldürülen çocuklar için alalım o adaleti” diyerek Cuma günü görülecek davanın duruşmasına katılım çağrısı yaptı.