Gezi Parkı direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği ile hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili davanın duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

CHP Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan, Erkan Baş, Hüda Kaya ve Oya Ersoy ile Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay'ın da takip ettiği duruşma gaz fişeği atan silahlardan sorumlu polislerin tanık ifadeleriyle başladı.

GAZ FİŞEĞİ ATMAKTAN SORUMLU POLİSLER KONUŞUYOR

Rıfat Doğa'ın Artı Gerçek'te yer alan ahberine göre, tanık olarak ifade veren, olaylar sırasında gaz fişeği atan silahı kullanan (ZET) polis memuru Mehmet Çevik, savcılıkta verdiği ifadenin doğru olduğunu yineledi:

"Olay günü orada değildim. Şişli Emniyet Müdürlüğü'nde uyur vaziyetteydim. Geceden sabaha kadar olay yerindeydim ama olay anında orada değildim. Görevim polis grubunu yönlendirmekti" dedi.

Çevik, Berkin Elvan'ın katil zanlısı olmakla suçlanan polis Fatih Dalgalı'yı tanımadığını söyledi. 

İfadesinin ardından gösterilen görüntülerdeki polisleri tanıyıp tanımadığı sorulan Çevik, "Hiçbirini tanımıyorum" dedi. Avukat Can Atalay'ın "Gaz fişeği alırken tutanak imzalıyor muydunuz?" sorusuna gaz fişeği atmaktan sorumlu polis Mehmet Çevik "hayır" yanıtı verdi.

'OLAY GÜNÜ NEREDE OLDUĞUMUZU HATIRLAMIYORUM'

Gaz fişeği atan silahtan sorumlu bir başka tanık polis Mustafa Erbek ifadesinde, "E-5 kenarında Örnektepe Köprüsü'nde göreviydim. Gece bizi oraya çağırdılar. Saat 12.00-13.00 gibi grubun saldırısına uğradık. Taşla yaralandım. Amirim bana geri çekilmemi ve grupla birlikte kalmamı söyledi. Ben o gün gaz fişeği kullanmadım. Olay günü nerede olduğumuzu hatırlamıyorum. Nerede beklediğimizi hatırlamıyorum. Oradaki polisleri tanımıyorum. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

Sivas Kangal'da görev yapan polis Ömer Koç ise ifadesinde, "Yoğun bir mesai içindeydik, o yüzden hatırlamıyorum. Çevik kuvvete bağlı arama kurtarma birimindeydim. ZET tüfeği kullandığımı hatırlamıyorum. Normalde eğitimim var ama kullanmadım. O dönemde ZET kullanmışlığım var ancak Berkin Elvan olayında kullanmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum. Görüntülerdeki kimseyi de tanımadım" dedi. 

Protesto eylemleri sırasında Okmeydanı'na hiç gitmediğini belirten tanık ZETci polis Yusuf Koçoğlu, "Dış destek kuvvet birimindeydik. Hatırladığım kadarıyla dış destek kuvvet biriminde olduğumuz için olayın dışında bekliyorduk. Metrobüs tarafındaydım. Varyat tarafında uzun süre bekledik. Farklı yerlere gittiğimiz için nerede görev yaptığımızı hatırlamıyorum. Okmeydanı sokaklarına hiç girmedim. Olay yerinde hiç bulunmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

İfadelerin ardından mehkemeye ara verildi.