Gezi eylemleri sırasında İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın duruşması, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden SEGBİS ile katıldı.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre, Gülsüm Elvan, “Pazar günü anneler günü. Annelerinizi ararken Berkin’i hatırlayın. Yürüyüş yokken niye ateş ettiniz? Benim çocuğumun suçu yoktu. 14 yaşında bir çocuktu. Çocuk katilleri” diyerek ağlamaya başladı. Anne Elvan salondan çıktıktan sonra sanık polisin avukatları, “Her duruşma aynı şey yaşanıyor. Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz” diye bağırdı. Elvan ailesinin avukatları ise “Yaptığınız terbiyesizlik ve şımarıklıktır” diyerek tepki gösterdi.

Tanık olarak dinlenen ilk isim Okmeydanı Hastanesi’nde memur olan Cahit Turan’dı. Turan, hastanede emanet bölümünde çalıştığını, Berkin Elvan’ı görmediğini, hemşireden eşyalarını teslim aldığını ve teslim aldığı eşyalar arasında 4 adet torpil bulunduğunu beyan etti.

Gezi eylemleri sırasında TOMA şoförü olan polis memuru Eray Yıldırım ile Van Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis memuru Mehmet Yaşamış da tanık olarak dinlendi.

Her iki tanık da olay günü orada olmadıklarını ve görüntüler net olmadığı için sanık Fatih Dalgalı’yı teşhis edemediklerini ifade ettiler. Daha sonra Gezi eylemleri sırasında ZET tüfeği kullanan polis memuru Ali Keleş’in tanık ifadesine geçildi.

Olayın olduğu gün Okmeydanı’nda olduğunu ve Gezi eylemleri süresince ZET tüfeği kullandığını anlatan Keleş de sanık Dalgalı’yı tanımadığını öne sürdü. Tanık olarak dinlenen Keleş olay günü Okmeydanı’da olmasına rağmen, Berkin Elvan’ın vurulduğunu haberlerden öğrendiğini söyledi.

Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay tanığa, “Olay gününden 1 gün önce ya da sonra ZET silahı taşıdığınız doğru mu?” diye sordu. Tanık doğru olduğunu söyledi. Atalay tanığa ZET ile nasıl ateş ettiklerini sordu.

Tanık polis Keleş, “45 derece açıyla atıyoruz yerden ya da havadan mesafeye göre değişir” cevabını verdi. Tanığın sorgusu sırasında baba Sami Elvan elindeki su şişesini yere atarak duruşma salonundan dışarı çıktı.

Kaynak: Evrensel