Mili İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Avusturya’da bir kişiye, Yeşiller Partisi’nin eski milletvekili ve akademisyen Berivan Aslan’a suikast düzenleme görevi verdiği iddia edildi.

Feyyaz Ö. isimli kişinin, 15 Eylül günü güvenlik güçlerine başvurduğu, MİT’in kendisini görevlendirdiğini öne sürdü.

Viyana Eyaleti Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Teşkilatı (LVT) görevlilerince ifadesi alınan Feyyaz Ö., 21 Eylül’deki ikinci ifadesinde ise Berivan Aslan dışında başka Avusturyalı politikacıların da listede yer aldığını söylediği belirtildi.

‘İFADESİNİ OKUDUĞUMDA ŞOKE OLDUM’

Deutsche Welle Türkçe’den Elmas Topcu’nun iddialarla ilgili sorularını yanıtlayan Berivan Aslan, “15 Eylül akşamı Viyana istihbaratı tarafından telefonla bilgilendirildim, işte bir kişi bize geldi, bunları bunları anlattı diye. Ertesi gün o kişinin ifadesini görmek istediğimi söyledim. İfadesini okuduğumda ise şoke oldum ve kendime bir insan neden başkalarına neden böyle kötülük yapmak ister diye sordum, anlamaya çalıştım” dedi.

“Araştırdığımızda gelip Avusturya birimlerine teslim olması makul bir çerçeveye oturdu kafamızda” diyen Arslan, “Nedir size makul gelen?” sorusuna, “Feyyaz Ö. diyor ki, ‘Ben ilk etapta kendimi kurtarmak istedim ve ben bu suikastı düzenlemiş olsaydım MİT bana sahip çıkmayacaktı, beni suçlu, kriminal olarak damgalayacaklardı. Bana karşı bir süredir kanıt biriktiyorlar, ellerinde bir şeyler var’. Zaten emekli bir MİT’çi, buna belli ki kirli işlerini yaptırıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BİR ÖRGÜTÜ TEMSİL ETMİYORUM, DAHA GENİŞ BİR YELPAZEYE AİTİM

Feyyaz Ö. hakkında “komplo düzenleme” suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından siyasi adım atılıp atılmayacağı sorulan Berivan Aslan, “Avusturya’nın elinde bilgiler olsa da Türk tarafı bunları kabul etmeyecek, alakam yok diyecek. Zaten dünden beri Viyana’daki Büyükelçi’nin açıklaması da bu yönde, iddiaların inandırıcı olmadığını, çirkin yalanlar olduğunu söylüyor. Ama irtibata geçtiği bütün kişilerin bilgilerini açıkça ortaya koyan bir adam var, telefon numaralarını, isimleri ortaya döküyor” diye konuştu.

Kendisinin neden hedef alınmak istendiği sorusu üzerine Aslan, şunları söyledi:

“Açıkçası ben de kendi kendime sordum, artık vekil de değilim, önemli biri de değilim, üniversitede öğretim üyesiyim sadece, ceza hukuku dersleri veriyorum, onlar için o kadar da önemli biri değilim. Diğer taraftan şunu fark ettim, ben bir örgütü temsil etmiyorum, daha geniş bir yelpazeye aitim. Herkes için buradaydım ve herkes için sesimi çıkartabiliyorum, hâlâ da elimden geleni yapıyorum. Bence bu sefer daha başka düşündüler, daha bağımsız biri olsun, Avrupa’ya gözdağı verelim diye düşündüler galiba.”

‘AVRUPA’DA GÜÇLÜ BİR MUHALEFET YÜKSELİYOR, BU OPERASYON ONA KARŞI’

“Benim gözlemim, Türkiye’deki muhalifleri kolayca tutuklayıp içeri atabiliyorlar ya da onları susturabiliyorlar, işsiz bırakabiliyorlar” diyen Aslan, “Son yıllarda Avrupa’da da güçlü bir muhalefetin yükseldiğini görüyoruz. Bence bu operasyon ona karşı, Avrupa’daki muhalefeti susturmaya karşı bir adım. Artık Avrupa’daki muhalifleri de korkutmak, gözdağı vermek ki bunu zaten Türkiye’ye giriş-çıkış yasaklarıyla yapıyorlardı, bu suikast planları onu da bir adım öne götüren bir adım” ifadelerini kullandı.