12 Eylül askeri darbesinin lideri Kenan Evren’in Ankara’daki cenaze töreniyle aynı saatlerde İstanbul’da protesto eylemleri düzenlendi.

Öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı’nda ardı ardına toplanan iki farklı grup, Kenan Evren’in ölümüne ilişkin benzer açıklamalar yaptı. 78’liler Girişimi, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası idam edilenleri saygı duruşu yaparak anarken, basın açıklamasında Kenan Evren’in darbeci rejiminin bugün de devam ettiği vurgulandı.

Cumartesi Anneleri” olarak bilinen kayıp yakınları da saat 13:00’de aynı yerdeydi. 12 Eylül askeri darbesinin ardından idam edilenlerin ya da gözaltında kaybolanların yakınları Evren’in ölümünü hem tek tek hem de ortak bir açıklamayla değerlendirdi.

'FAŞİST KATİLİN TEKİ OLARAK BİLİRDİK'

12 Eylül askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren, “Bir gün bile işledikleri suçların cezası çekmediler. Kenan Evren’in nasıl bilirdiniz diyecekler ya birazdan ‘Ben Faşist katilin tekidir’ diyorum” dedi.

Yine aynı dönemde kaybolan Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de “Biz bu dünyada bu katile hesap soramadık. Ama öbür dünyada bu katile hesap soracak ağabeylerimiz var, annelerimiz var” diye konuştu.

Süleyman Cihan’ın ağabeyi Ahmet Cihan da Evren için devlet töreni düzenlenmesini eleştirerek, “Bizim 34 yıldır çektiğimiz acılar bin kat daha arttı” dedi.

“HELAL ETMEYECEĞİZ” DİYE BAĞIRDI

Trabzon Of doğumlu Nurettin Öztürk’ün 1980 askeri darbesinin ardından Ankara’da gözaltına alınıp işkencede hayatını kaybettiğini söyleyen yeğeni Hülya Öztürk de amcasının fotoğrafını kaldırarak, “Hakkımızı helal etmeyeceğiz ” diye bağırdı.

“İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR”

Askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Cemil Kırbayır’ın yıllarca mezarını arayan ve kamuoyunda Berfo Ana olarak bilinen ve iki yıl önce hayatını kaybeden Berfo Kırbayır’ın kızı ve oğlu da oradaydı. Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, “Eğer musalla taşına yakın bir yerde olsaydık, o bir insanlık suçlusudur diye haykıracaktık” dedi. Kız kardeşi Fatma Kırbayır da uzun bir konuşma yaptı.

“BERFO ANA ONU BEKLİYOR”

Fatma Kırbayır, “Hakkımı helal etmiyorum sana Kenan Evren…” dedi. Kırbayır, “Allah’ın sopası yoktur. Adalet burada yarım kaldı ama öteki dünyada… Rüyasını bile gördüm. Ölünün arkasından söylenmez ama o ölü bile değildir. Kara yazmamı Allah’ın huzuruna göndereceğim. Berfo Ana onu bekliyor. Hakkımı helal etmiyorum” diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Grup adına yapına ortak basın açıklamasında da “Yarattığın zihniyetle mücadelemiz devam edecek” denildi. Açıklamayı yapan Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren de, “Kenan Evren, korkak diktatör Amerikan uşağıydın” diye bağırdı. Eren kalabalığa, “Kenan Evren’i nasıl bilirdik “diye sordu, kalabalık da “İnsanlık suçlusu bilirdik” diye karşılık verdi.

Açıklama CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi. (ZETE)