Yönetmenliğini Veysi Altay'ın yaptığı "Berxwedana 33 Salan Dayika Berfo/ 33 Yıllık Direniş- Berfo Ana" belgeselinin galası dün akşam Kent Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Galaya Berfo Ana'nın ailesinin yanı sıra, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Avukat Eren Keskin, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül, YAKAY-DER üyelerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı.

Çekimleri İstanbul ve Kars'ta yapılan belgesel, Berfo Ana'nın günlük yaşamından notlar aktarırken, öfke ile sevginin aynı yürekte nasıl harmanlandığını izleyiciye hissettiriyor. İki kişiyi dilinden hiç düşürmüyor Berfo Ana: Son nefesine kadar beklediği oğlu Cemil Kırbayır ve yüzlerce devrimciyi katleden karanlığın mimarı Kenan Evren. Kenan Evren'den sürekli "kan emici katil" diye bahsediyor Dayika Berfo.

O KAPI HEP AÇIK KALDI

-Kapıyı niye açık bıraktın, içerisi soğuyacak.

-Cemilcanım gelir de kapıyı göremezse diye, açık kalsın bırak.

Belgeselde Berfo ananın 33 yıl boyunca evinin kapısını açık bıraktığını anlatıyor kızı Fatma Gülmez. Ne zaman biri kapıyı kapatsa, o gidip tekrar açıyormuş. Berfo Ana, ilk başlarda çevrede gördüğü kemikleri eve getiriyormuş, "Belki bu Cemilimin'dir, kim bilir?" diyerek.

Belgeselde 12 Eylül darbesinin ardından gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın mücadele yaşamından izler de bulunuyor. Yoldaşları ve arkadaşları Kırbayır'ı anlatıyor.

'KEMİKLERİNİ BULMADAN ÖLMEYECEĞİM'

Ekranda sık sık ağıtlarını duyuyoruz Berfo Ana'nın. Acısını da, kararlılığını da gösteriyor o ağıtlar: "Oğlumun mezarına yüz sürmeden ölmeyeceğim. Bir mezarı olsun oğlumun, ben de ölünce yanına kıvrılıvereyim."

Oğlunun kemiklerini bulmadan, Kenan Evren'in yargılandığını görmeden ölmeyeceğini söyleyen Berfo Ana, 22 Şubat'ta gözlerini yumuyor hayata. İzleyiciyi etkisi altına alan bir sahne var bu sırada ekranda. Dayika Berfo'nun cenazesini taşıyan otobüs Kürdistan dağlarının arasından, ovalardan geçiyor 'ev'e doğru. Ciwan Haco'nun "Lê lê daye" adlı ağıtı eşlik ediyor 33 yıllık direnişin simgeleşen annesine.

'12 EYLÜL ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR'

Gösterim sonrası konuşan Berfo Ana'nın oğlu Mikail Kırbayır, kardeşinin gözaltında katledildiğini ve kendilerine yurtdışına kaçtığının söylendiğini belirterek, "Bugün 13 Eylül. 33 yıl önce bu saatlerde Cemil'le oturuyorduk. O zaman gelip aldılar" dedi.

Yönetmen Veysi Altay'a teşekkür eden Kırbayır, "12 Eylül zihniyeti hala devam etmektedir. Bizim çabamız bu zihniyeti ortadan kaldırmaktır. Biz bu zihniyeti ortadan kaldırmadıkça bizlere rahat yok" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Avukat Eren Keskin ise devletin Cemil Kırbayır'ın kaçtığına dair belge dahi hazırladığını söyledi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın mesajının okunduğu galada, BDP Iğdır Milletvekili, eşini faili meçhul cinayette yitiren Pervin Buldan da kısa bir konuşma yaptı. Buldan, Berfo Ana'nın 105 yaşına kadar oğlunu aradığını belirterek, "Berfo Ana hiçbir gün kapısını kapatmadı. Belki bir gün oğlu gelir diye. Umut ediyoruz ki; bundan sonra kimse kapısını açık bırakmaz. Ben inanıyorum ki Berfo ana oğluna kavuştu. Rahat uyusun" dedi.

Yönetmen Veysi Altay ise "İyi ki anneler var. Anneler olmasaydı bu çalışmam olmayacaktı" diye konuştu. (ETHA)