Kuzey Ormanları Savunması, Belgrad Ormanı’na yapılması planlanan ‘nostaljik dekovil’ tren hattı ihalesine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Merter Hizmet Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Belgrad ormanı ihale edilemez, İBB elini Kuzey Ormanları’ndan çek!” pankartı açan grup, “Ormandaki ağaçlar kesilmeyecek, sadece taşınacak” gibi söylemleri kabul etmediklerini belirtti.
 
Evrensel'de yer alan habere göre, Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını okuyan Seda Elhan, 18 Haziran ve 16 Aralık’ta İBB önünden, 29 Ocak’ta ise Belgrad Ormanı’ndan İBB’ye seslendiklerini hatırlatarak, ihalenin bugün yapılacağını aktardı.

2012’de “muhafaza ormanı” statüsündeki 3 bin hektarlık kaldırıldığını, geriye kalan 2 bin hektarın ise tren ve bisiklet yolu projesi ile yok edileceğini ifade eden Elhan, “Bu durum ormanın sonunu getirecekti” dedi. 
Ormanın bütünlüğünü bozacak taşımacılık, yol, eğlence ve dinlenme tesisi gibi uygulamalar ile doğanın, iklimin ve suyun ranta çevrileceğini aktaran Elhan, İstanbulluların, kendi geleceklerine gösterdikleri özeni yaşam alanlarına da göstermelerini istedi.

“Belgrad yoksa İstanbul’da yok diyen” Elhan şöyle devam etti: “Haliç’ten başlayarak Cendere deresi boyunca ilerleyerek Kemerburgaz’a kadar uzanacak, buradan da ormana hançer gibi saplanacak dekovil tren hattının, Kemerburgaz’a kadar olan alanı rant cenneti haline getirilmesine ve Kuzey Ormanları’nın tertemiz nefesini şehre ulaştıran en büyük soluk borusunun inşaat sermayesi tarafından kesilmesine izin verilemez”