Gözaltında 4 gün tutulduktan sonra dün serbest bırakılan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, savcının karşısına kelepçeli çıkarıldı. Eşbaşkanlar, ifade verecek kişilerin kendileri değil, Anayasa'yı ihlal eden İçişleri Bakanı ve Batman Valisi olduğunu söyledi. 

Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, 23 Mart’ta görevden alındıktan sonra evlerine düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alındı. Batman Emniyet Müdürlüğü’nde 4 gün tutulan ve dün sevk edildikleri adliyede serbest bırakılan eşbaşkanlar, kendilerinin değil Anayasayı ihlal eden Batman Valisi Hulusi Şahin ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun savcı karşısında ifade vermesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
KELEPÇEYLE GETİRİLDİLER
 
Metin Yoksu'nun Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Eşbaşkan Korkmaz, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atamasıyla başlayan siyasi darbenin sürdüğüne dikkat çekerek, sadece kayyım atamak için oluşturulan bahanelerle gözaltına alındıklarını söyledi. Salgının olduğu bir dönemde 4 gün boyunca gözaltında kaldıklarını dile getiren Korkmaz, "Emniyetten savcılığa kadar gittiğimizde ellerimizde plastik kelepçeler vardı. Bunlar insani yaklaşım olmadığı gibi aynı zamanda bireye vurulmuş değil yüzde 66'lık Batman halkına vurulmuş bir kelepçeydi. Adliye koridorlarında kelepçe ile Batman halkı saatlerce bekletildi" diye konuştu. 
 
GEREKÇE FAALİYETLER
 
Gözaltına alınma gerekçelerinin katıldıkları etkinlikler ile Kültür Müdürlüğü'nün ihalesi ve etkinlikleri olduğunu ifade eden Korkmaz, "Biz yaptığımız tüm harcamaları halk ile paylaştık. HDP belediyeleri şeffaflık ilkesi temelinde hareket eder. Biz açtığımız tüm ihaleleri şeffaf yaptık. Biz bu belediyeyi büyük bir borç yükü ile aldık. Buna rağmen 500 bin insana hizmet etmeye gayret ettik. O yüzden her şeyden kısarak bu halka hizmette bulunduk. Meclis toplantılarımızı dahi parklarda yapmaya başlamıştık. İşte kayyım atamasının nedenleri de örnek belediyeciliği yapmamızdır" diye konuştu.
 
'EŞBAŞKANLIĞI SAVUNACAĞIZ'
 
Aday toplantıları ve lokal açılışlarının da savcılıkta kendisine sorulduğunu anlatan Korkmaz, "Ben adayım, bu toplantılara ve seçim bürolarına katılmam kadar doğal bir şey yoktur" diye konuştu. Eşbaşkanlık sistemini "örgüt talimatı" ile yaptıkları iddiasının da öne sürüldüğünü kaydeden Korkmaz, "Türkiye yasalarında eşbaşkanlık sistemi yoktur. Ama yasak olduğuna dair de bir madde yoktur. HDP'nin tüzüğünde eşit temsiliyet hakkı, partiler yasasına da girmiş durumdadır. Örnek bir model ile 2007 yılından bu yana eş başkanlık sistemi hayata geçirmeye ve model yaratmaya çalışıyoruz. Toplumlar devletleri zorlarlar. Bu anlamıyla biz kimsenin talimatı ile değil, HDP'nin talimatı ve tüzüğü ile hareket ettik. Çünkü bu toplumda kadının temsiliyetini ve iradesini ortaya koyan bir sistemdir. Kayyımlar ise buna karşıdır. Bakın gelir gelmez önceden de olduğu gibi ilk işleri kadın kurumları ya kapatmak ya da kadın müdürlüklerine erkek müdür atamak oldu. Bu seferde ilk iş Kadın Politikaları Müdürlüğüne erkek müdür atadılar. Biz her koşulda eş başkanlığı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Korkmaz, Batman halkına çağrıda bulunarak, herkesin sağlığını koruyarak evinden tepkisini göstermesini istedi.
 
'BAKAN VE VALİ İFADE VERMELİ'
 
Eşbaşkan Mehmet Demir ise, savcılık ifadesine kelepçeyle girmek zorunda kaldığını belirterek, yapılanın hukuksuz olduğunu bildikleri için savcının yüzlerine bakacak durumda olmadığını anlattı. Avukatının savcıyı uyarması üzerine elinde bulunan kelepçenin çıkarıldığını ifade eden Demir, "Savcı ile konuştuğumda, bana sorulacak sorulardan sadece belediye makamı ve yaptıkları belediye çalışmaları ile ilgili yanıt vereceğimi söyledim. Hatta burada ifade vermesi gerekenlerin Batman Belediyesi'nin seçilmiş kişileri, yani bu halk değil, bizleri görevden uzaklaştıran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Batman Valisi Hulusi Şahin'in ifade vermesi gerektiğini savcıya ilettim" dedi.
 
‘KAYYIMIN HARCADIKLARI NEREYE GİTTİ?’
 
Kültür Müdürlüğü'nden yapılan harcamaların "örgüte aktarıldığı" iddiasının öne sürüldüğünü ifade eden Demir, "Bizim tüm ihalelerimiz açık ve şeffaftır. Bunlar da tüm müfettiş raporlarında vardır. Kayyım döneminde 1 milyon yüz bin TL harcama yapılırken, bizim dönemimizde ise sadece 400 bin TL kültürel harcama yapılmıştır. 2 milyon gibi bir rakam kayyım döneminde Osmanlı Ocaklarına harcanmıştır. Kayyım döneminde yapılan harcamaların nereye gittiği belli değildir. Onları neden araştırmadılar. Bizim yaptığımız harcamalar bellidir. Tamamı bu halkın hizmetine gitmiştir. Onlarca tiyatro gösterimi, köy köy dolaşarak açık hava sinema gösterimleri, tiyatro gösterileri ve konserler düzenledik, bu halk için, bunu da tüm Batman gördü ve biliyor" diye konuştu. 
 
'EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ TEK KURTULUŞ'
 
Katıldığı aday tanıtım etkinliklerinin de kendisine sorulduğunu ifade eden Demir, "Bu sorulara kesinlikle yanıt vermedim, çünkü ben belediye eşbaşkanıyım. Aday olduğum dönemde bunlar gayet normal etkinliklerdir. Biz oraya suç işlediğimiz için değil siyasi bir karar sonucu getirildik. Bize eşbaşkanılığı dahi suç olarak yansıtmaya çalıştılar. Eşbaşkanlığı müfettiş raporlarında da mevcut ve nasıl işlettiğimiz ortadadır. Ortadoğu'da kadını yok sayan bir IŞİD zihniyeti varken eşbaşkanlık sistemi tek kurtuluştur" dedi.
 
'HALK TALANA İZİN VERMEYECEK'
 
Kayyım atamasıyla birlikte halka olan hizmetin aksayacağını ifade eden Demir, "Bu halk bir kayyım dönemi yaşadı ve ortaya çıkan talanı gördü. Buna bir daha asla izin vermeyecektir. Halk hizmet bekliyor. Eskisi kadar har vurup harman süremeyecekler. Buna biz de izin vermeyeceğiz. Bu yıl içinde planlamasını yaptığımız işler var. Bunların devam etmesi gerekiyor. Ve yapmak zorundadırlar. Bu yıl içinde özellikle kenar mahallelere 38 park, yeni kanalizasyon hatları ve yollar yapılacaktı. Daha da önemlisi bu halkı DEDAŞ'a mahkum etmemek adına kendi enerjimizi üretmek için ihaleler açtık ve planlamaları yapıldı. Bunlardan da önemlisi Kürt kültürüne yönelik de çalışmalarımız vardı. Kürtçe sözlüklerinin tamamını derleyip, dijital ortama aktarıp, bunlardan tek ortak bir sözlük çıkarmayı hedefliyorduk. Çalışmada önemli bir yol da kat etmiştik. Ama görevde olmasak dahi bu çalışmayı kendi öz gücümüzle tamamlayacağız" diye konuştu.
 
YENİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ 
 
Halka çağrıda bulunan Demir, "Bugün her bireyin yaşamı bizler için önemlidir. Bu halkın daha güzel hizmet alacağı uzun yıllar var. Onların sonu görünüyor. Eninde sonunda yeniden biz kazanacağız. O yüzden yeni mücadele yöntemleri geliştireceğiz. Ama önce sağlığımıza dikkat edeceğiz. Kimse evinden çıkmasın ve sağlığını korusun. Bu yüzden buradan çağrı yapıyorum. O makam elimizden zorla da alınmış olsa, halka hizmet aksattırılmamalıdır. Bizim iyi bir noktaya getirdiğimiz dezenfekte çalışmaları halk için devam ettirilmelidir" dedi.