İHD üyeleri, vücudunun belden aşağısı felç olan ve ranzadan sedyeye alınması esnasında yere düşürülmesi sonucu ciddi şekilde yaralanan ağır hasta tutuklu Serdal Yıldırım’ın cezaevi şartlarında ameliyat ve tedavisinin mümkün olmadığına dikkat çekerek tahliyesini istedi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdikleri “F Oturumu” eylemlerinin 440’ıncısını koronavirüs (kovid-19) nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi. 
 
Bu haftaki eylemde Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Serdal Yıldırım’ın durumunu dikkat çekildi. 
 
Derneğin Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut tarafından yapılan açıklamada, cezaevlerinin salgın konusunda tam bir kapalı kutu halini aldığı belirtildi.
 
Barut,  “Neredeyse her mahpus, görüşler sırasında ailesine şüpheli vakalardan söz ediyor. Ancak dışarıda bile test yaptırmak ve kesin teşhis konulması çok zorken, hapishanelerde bu imkanların hiç kullanılamaması nedeniyle söylenenler şüphe düzeyini aşamıyor. Sadece bu durum bile hapishanelerdeki salgın ve mahpusların sağlık durumu konusundaki endişelerimizi giderek arttırmaktadır” dedi. 
 
ÜÇÜ AYNI ODADA

Ağır hasta tutuklu Serdal Yıldırım’ın iki eli olmayan Ergin Aktaş ve boyundan aşağısı felçli Abdullah Turan ile aynı odada kaldığını bilgisini veren Barut, hasta tutuklular için tedavi merkezi olarak açılan R Tiplerinin işlevsiz olduğunu söyledi.  Bu cezaevlerine sevk edilen tutukluların gerekli ve yeterli sağlık hizmeti alamadığını vurgulayan Barut, hijyen, beslenme, yaşam desteği verilmediği iddia ve tespitlerin her geçen gün artığını ifade etti. 

SEDYEYE KONURKEN YERE DÜŞÜRÜLDÜ

Yıldırım’ın 2012 yılında geçirmiş olduğu trafik kazası nedeniyle vücudunun belden aşağısının felç olduğunu söyleyen Barut, kaza sonrası ameliyatla sırtındaki omurlara platin takıldığını dile getirdi. Yıldırım’ın tekerlekli sandalyede yaşamına devam etiğini sözlerine ekleyen Barut, “Şu anda Metris R tipi Hapishanesi’nde rehabilitasyon amacıyla tutulmaktadır. Serdal Yıldırım bu hapishanede iken ranzadan hasta taşıyıcı sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir ve hareket etmesi durumunda çok acı çekmektedir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır. Ki bu durum 2 yıla yakın bir zamandır sürmektedir” diye belirtti.
 
HAPİSHANE KOŞULLARI TEDAVİSİ ÖNÜNDE ENGEL

Yıldırım’ın İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesi’nde yapılan muayenesinde mutlaka ameliyat olması gerektiği yönünde rapor verildiğini aktaran Barut, şunları söyledi: “Ancak müdahaleyi ilk ameliyatı yapan Ankara İbni Sina Hastanesi’ndeki doktorun yapması gerektiği söylenmiştir. Yıldırım, hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılmayacağı, sağlık sorunları daha da artacağı düşüncesi ile ameliyat olmak istememiştir. Kaldı ki pandemi sürecinde ameliyat olmak bir yana hastaneye dahi götürülmemekte, kontrol ve tedavileri yapılmamaktadır.” 
 
AİLESİ BAKANLIĞA BAŞVURDU 

Yıldırım’ın yaşadığı sağlık sorununa zaman içerisinde yeni rahatsızlıklar eklendiğini dile getiren Barut, “Kovid-19 ve akciğer enfeksiyonu belirtileri göstermesine rağmen hastane dönüşü tek başına karantina uygulanamayacağı için hastaneye götürülmediği söylenmekte. Birlikte kaldığı mahpuslar da tehlikeye atılmaktadırlar. Koronavirüs olma ihtimalini de düşünerek kardeşine ‘görüşüme gelmeyin’ demiştir. Ailesi, pandemi nedeniyle ağır risk grubunda olduğu için serbest bırakılması talebiyle Adalet Bakanlığı’na dilekçe göndermiş ve başvuruda bulunmuştur. Yetkililer, ATK’nın riskli gruplarda olan mahpusların tahliye edilmeleri için doktor heyetinin vereceği rapor ve kararın 1 Eylül’e kadar belli olacağını ve beklemeleri gerektiğini belirtmişlerdir” bilgilerini verdi.

Barut, son olarak Yıldırım ve risk altında olan hücre arkadaşları ile tüm engelli, hasta ve risk grubundaki tutukluların serbest bırakılmasını istedi. 

Kaynak: MA