Belçika hükümeti Ukrayna’nın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar kapsamında, Rus politikacılar, oligarklar, bankalar ve şirketlere ait 10 milyar euro değerindeki varlıkları dondurdu.

Mal varlıkları dondurulan kişi ve kurumların ağırlıklı olarak petrokimya, enerji, metal işleme, turizm ve elmas sektörlerinde faaliyet gösterdikleri belirtiliyor.

Belçika Federal Maliye Bakanlığı’na göre dondurulan Rus varlıklarını 2,7 milyar euroluk bölümü banka hesaplarından, 7,3 milyar euroluk bölümü defe işlemlerden oluşuyor.

Bakanlık, Belçika’nın yaptırım uyguladığı kişi, şirket ve bankaların isimlerini açıklamadı.

Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlar listesi Rusya Parlamentosu üyeleri, üst düzey askeri personel, oligark adı verilen aşırı zengin kişiler, şirketler ve Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi Ukrayna'nın işgaline bir şekilde dahil olan bazı üst düzey Rus yetkilileri kapsıyor.

Yusuf Özkan'ın BBC Türkçe'de yer alan haberine göre Belçika’da yayımlananan De Tijd gazetesinin araştırmasına göre, varlıkları dondurulan Rus oligarkları ile şirketleri ağırlıklı olarak petrokimya, enerji, metal işleme ve elmas sektörlerindefaaliyet gösteriyor.

Rus milyarder Aleksej Mordashov'un ortak hissedarı olduğu tur operatörü TUI Belgium gibi, oligarklarla bağlantılı tanınmış bazı şirketlerin ise, yaptırımlardan muaf olduğu belirtiliyor.

Yaptırımlar, AB pasaportu ya da oturma iznine sahip Rusya vatandaşlarını kapsamıyor.