Anayasa Mahkemesi, dün verdiği kararla HDP'nin kapatılması davasının seçim sonrasına bırakılması talebini reddetti.

AYM, ek süre talebi için HDP’ye 15 gün verirken, esasa ilişkin savunma için de 14 Mart tarihini kararlaştırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, AYM Genel Kurulu’na 10 Ocak’ta verdiği sözlü beyanlarına da erişildi.

HUKUK DİLİNDEN UZAK İFADELER

Evrensel’den Fırat Can Arslan’ın haberine göre, Beyanlarında iddianameyi tekrar ettiğini belirten Şahin, 15 sayfalık bir konuşma gerçekleştirdi.

Şahin, konuşmasında 5 Ocak’ta HDP’nin Hazine hesaplarına bloke konulmasına gerekçe olarak gösterdiği gizli tanık ifadelerine dayanan dilekçe içeriğini yineledi.

Ayrıca sözlü beyanlarında Şahin’in HDP’ye dönük propaganda içeren ve hukuk dilinden uzak ithamlarda bulunması dikkat çekti.

"DELİL" GİZLİ TANIK BEYANI!

“Geçmişte de terör örgütünün siyasi kanadı şeklinde faaliyet gösteren, kapatılan partiler ile davalı parti arasında amaç birliği bakımından hiçbir fark yoktur, hepsinin hayali, hepsinin ortak yönü örgüt liderinin emir ve talimatlarıyla kurulup, PKK siyasi kanadı olarak faaliyet göstermeleri ve örgüt liderini meşrulaştırma gayretleridir” sözlerini sarf eden Şahin, buna somut dayanak ise göstermedi.

HDP’nin HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP’nin devamı niteliğinde bir parti olduğu söyleyen Şahin, HDP’yi “örgütün siyasi cephesi” olarak suçlarken, bu suçlamaya "delil" olarak ise 31 Aralık 2022’de alınan, 3 Ocak’ta AYM’ye sunulan 2 sayfalık gizli tanık beyanlarını gösterdi.

İDDİA VAR, KANIT YOK

Şahin, “Örgüt liderinin projesi olarak hayata geçirilen davalı parti” olarak tanımlandığı HDP hakkında, “(…) kuruluşundan bugüne kadar PKK ile arasına mesafe koyan bir tutumuna da rastlanmadığı bilinen bir gerçektir” şeklinde siyasi söylemlerde bulundu.

Şahin, HDP Diyarbakır İl Örgütü binası önündeki ailelere dair HDP’ye dönük yargısal bir süreç işletilmemesine rağmen HDP için “örgütün sözde asker alma dairesi” tabiriyle ithamlarda bulundu.

HDP’Yİ IRKÇILIKLA SUÇLADI!

Başsavcı Şahin, konuşmasında HDP il ve ilçe binalarına yapılan baskınlarda el konulan materyallere değinirken, HDP’yi “ülkeyi ırk esasına dayalı olarak bölmek” ile suçladı.

AİHM’NİN DTP KARARINI ES GEÇTİ

Kapatma davasının siyasi sakilerle açıldığına dair kamuoyundaki kanıya karşı çıkan Şahin, “Davayı hukuk zemininden koparma” iddiasında bulundu. DTP’ye dair AYM kararına işaret eden Şahin, AİHM’nin DTP’nin kapatılması kararıyla ilgili Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararını ise es geçti.

HDP’Lİ VEKİLLERİN KONUŞMALARI

Sözlü beyanlarında HDP milletvekillerinin ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmalarına yer veren savcı Şahin, bu konuşmalara dayanarak “HDP, PKK/KCK/YPG'nin partisidir” iddiasında bulundu.

Hakkında herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı olmamasına rağmen milletvekilliği düşürülen Semra Güzel’in HDP tarafından savunulmasının da "rahatsız edici" olduğunu iddia eden Şahin'in “Davalı partinin gerçek yüzü” ve “İbret verici” sözleri dikkat çekti.

"AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI DEĞİL" İDDİASI

Yargıtay Başsavcısı Şahin son olarak, HDP lehine olan AİHM kararlarını tanımadığını ifade ederken, bu yöndeki itirazlar için “İtibar edilir nitelikte bulunmamıştır” yorumunda bulundu. Ayrıca davanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığını öne sürüdü.