Şırnak'ta zırhlı araç arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in ölümünün üzerinden yedi yıl geçti. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ'a soru önergesi vererek, "İşkence bir insanlık suçu iken sokak ortasında ölü bir bedene yapılan işkence hakkında yargının gereğini yapmaması hukuk dışı bir uygulama değil midir?" diye sordu.

'6 POLİSİN SUÇLU OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTI'

Nuran İmir, Hacı Lokman Birlik’in 7’nci ölüm yıldönümünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Şırnak’ta mobese kameraları ve sosyal medya paylaşımları sonucu Hacı Lokman Birlik’in Özel Harekât Polisleri tarafından katledildiği ve sonrasında cansız bedeninin askeri zırhlı aracın arkasından bağlanarak sürüklendiği tespit edilmişti. Yine telsiz kayıtlarının ortaya çıkması ile birlikte olayda 6 polisin suçlu olduğu ortaya çıkmıştı. Birlik ailesi ve avukatı olayın failleri hakkında Şırnak Cumhuriyet Savcılığına yaptıkları başvuruda ‘kasten adam öldürme, görevi kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ölen kişinin hatırasına hakaret etme’ gibi birden fazla suçun işlendiğiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak savcılık sadece ‘Ölen kişinin hatırasına hakaretten’ soruşturma açmış ve bu suçtan bile soruşturma hâlâ sonuçlandırılmamıştır” dedi.

BOZDAĞ'A SORULAR

İmir, Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- İşkence bir insanlık suçu iken sokak ortasında ölü bir bedene yapılan işkence hakkında yargının gereğini yapmaması hukuk dışı bir uygulama değil midir?

- Bütün toplumun hafızasında yer edinmiş ölü bedenine işkence edilen Hacı Lokman Birlik’in faillerinin yargılanmamasının amacı nedir?

- Bu olayın failleri kimler tarafından korunmaktadır? O dönemin çoğu operasyon komutanı FETÖ operasyonu ile tutuklanırken Hacı lokman Birlik’in failleri hangi güçler tarafından korunmaktadır?

- Hacı Lokman Birlik’in failleri ile ilgili şimdiye kadar açılan soruşturmalarda yol alınamamasının sebebi nedir?

- 7 yıldır Adalet Bakanlığına HDP Milletvekilleri olarak verdiğimiz soru önergelerine dosyaya dair bir cevabın verilmemesinin amacı nedir? Bakanlığınız bu soruşturmanın muhatabı değil midir? Değil ise bu soruşturmanın muhatabı kimdir?

- Telsiz kayıtlarında tespit edilen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından görevden menedildiği iddia edilen 6 polisin farklı emniyet müdürlüklerinde görevlerinin başında olduklarına ilişkin bir açıklama yapacak mısınız?

- Hacı Lokman Birlik’i katleden polislerin telsiz konuşmalarında tespit edilen ve kamera kayıtlarında da çok açık bir şekilde görülen polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmemesinin sebebi nedir?

- Hacı Lokman Birlik ’in öldürülme şekli bir suçun beraber ve bilinçli işlendiğini göstermektedir. Ancak faillerin tek bir suçtan yargılanıyor olması suçluların korunduğu izlenimini güçlendirmektedir. Bu gibi suçları işleyenler aslında bir kişiye değil insanlığa karşı suç işlemiş kabul edilmesine rağmen davanın mevcut haliyle bile ilerlememesinin yasal dayanağı nedir? 

Kaynak: Gazete Duvar