Araştırmacı Yazar Bekir Ağırdır, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesinin seçimi nasıl etkileyeceğine ilişkin olarak "İnce'nin de çekilmesiyle Kılıçdaroğlu'nun ilk turda seçilmesi sürpriz olmaz" dedi.

Bekir Ağırdır, T24 yazarı Murat Sabuncu'ya yorumladı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesini ve KONDA Araştırma'nın her seçimden önceki son perşembe günü paylaştığı seçim araştırmasını değerlendirdi.

"KEMAL BEYİN BİRİNCİ TURDA SEÇİLME İHTİMALİ GÜÇLENDİREN BİR GELİŞME"

"İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi KONDA’nın seçim anketine göre Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 49.3 olan oy oranında bir artış getirir mi?” sorusuna Ağırdır şöyle yanıt verdi:

“Evet bir artırma potansiyeli var. Sonuçta Muharrem İnce’ye oy veren insanları yada oy vereceğini söyleyen insanların bir kısmı potansiyel Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP seçmeni. Muharrem İnce ve Sinan Oğan diyen gençler özellikle yarısına yakını ilk defa oy kullanacak seçmenlerdi. Onların bir tepkileri vardı; hem gidişata hem iktidara yada muhalefetin adaylarına yada ülkenin içinde bulunduğu duruma vs. Potansiyel olarak da Muharrem İnce’nin seçmenleri, muhalefete daha yatkın seçmenler. Sinan Oğan’ın seçmenleri ise yarısı muhalefete yatkın ama yarısı da iktidara yakın. Dolayısıyla Muharrem İnce’nin çekilmesi; çekilmeseydi de bir bakıma hatta son anketlerde yada son ölçümünde 2.2 mertebesinde bulduğumuz oyu 1 puana doğru gerileyeceğini bekliyordum zaten ben. Muhtemelen de o 1 puan da Kemal Beyin lehine olabilir. En azından bizim ölçümümüz, araştırmamız üzerinden iki şey biliyoruz; Muharrem İnce diyen seçmenden onda 7’si hatta onda 8’e yakını ikinci tura kalırsa da Kemal Bey diyorlardı. Onun için sandığa giderler mi, gitmezler mi? Tepkisel halleri devam edecekse bir kısmı sandığa da gitmeyebilir. Ama sandığa gidenleri de muhtemelen Kemal Beyin lehine oy kullanacaklardır. Dolayısıyla Kemal Beyin birinci turda seçilme ihtimali güçlendiren bir gelişme oldu bu.”

"Kemal Beyin seçilme ihtimali biraz daha güçlenmiş oldu" diyen Bekir Ağırdır, "Araştırmanın artı eksi hata payı var. Birinci turda Kemal Beyin yüzde 51 mertebesine gelirse en azından benim için sürpriz olmaz" vurgusu yaptı.

Ağırdır'ın öne çıkan değerlendirmeleri ise şöyle;

"İNCE, ERZURUM'DAN SONRA ÇEKİLSEYDİ DAHA SAYGIN OLURDU"

"AK Parti yeni seçmenden yok seviyesinde oy olabiliyor ve yüzde 35 ile hâlâ birinci parti. MHP yüzde 7'inin altını görmedi. Cumhur İttifakı'nın HÜDA-PAR ile ilişkisi aleyhte hava yarattı. CHP ve İyi Parti'nin oylarında bir sıçrama yok."

"Sinan Oğan gelecek 15 yılın siyasi figürü olacak ama seçim sonuçlarına çok etki etmeyebilir"

"CHP, yüzde 35'lere ulaşamamasını tartışmalı, TİP'in oy oranı yüzde 1,8, Yeşil Sol'un da oy oranı yüzde 10 civarında. Yeni dönemde TBMM'de 10-11 parti olacak gibi"