Araştırmacı Bekir Ağırdır, Fox Tv’de seçim sonuçlarını yorumluyor.

ANKA Haber Ajansı'nın açılan sandık oranına göre seçimin ikinci tura kalacağını söyleyen Ağırdır, "ANKA'nın yüzde 42'si açılmış. Bundan sonra kolay kolay değişmez. İkinci tur ANKA'ya göre kesin" ifadelerini kullandı.

Oy verme işleminin bitmesinden iki saat sonra, “Aylardır şu mu bu mu olur diye bir sürü hikâye anlatıldı. Hiçbir şey olmadı gördüğünüz gibi. Bu ülkede bir serinkanlılık hakim. Bu ülkenin insanlarına saygı duyalım. Henüz buradan yorum yapmak için çok erken” yorumunu yapan Ağırdır, “Çünkü ajansın birindeyken veri akıcı yüzde 4.8’de öbürü henüz 21’de. Yani ikisinin belli bir dengeye geldiği, yani yüzde 40’ları aştığı seviyede konuşmaya başlamamız lazım. Şuan için henüz bu sayılara bakarak anlamlar biçmek çok erken” ifadelerini kullandı.

Ağırdır, “Seçmen çok soğukkanlı bekledi ama siyasetçiler soğukkanlı beklemedi. Siyasetçilerin gladyatörleri hiç soğukkanlı beklemedi. Onun için sakin beklemekte yarar var” diye yineledi.

Ağırdır Anadolu Ajansı'nın mevcut açıkladığı verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hatay’dan İstanbul’a doğru bir çizgi çekin seçmenin üçte ikisi bu tarafta. Ve de ilginç bir durum var. Açılan bu illerde örneğin, diyelim Yozgat’ta, benim bazı örneklerim var, Nevşehir’de yüzde62’si açılmış sandığın ya da Rize’de yüzde 55’i açılmış ama  Türkiye ortalaması yüzde 33 diyor ya AA, örneğin AA verisi içinde Aksaray’da yüzde 62.3’ü sandığın açılmış. Eskişehir’de ise yüzde 23.7’si açılmış ve AA ikisinin ortalamasından diyor ki yüzde 35’i açıldı, şu oldu. Halbuki Batılı, endüstrileşmiş kentlerdeki oy davranışı ile buradaki oy davranışı farklı. O yüzden de bir ortalamadan bakarak, panik olmaya gerek yok şu kazanacak bu kazanacak demiyoruz, sadece demeye çalıştığımız AA örneğin yüzde 62’si açılmış, Eskişehir’de yüzde 23’ü açılmış ama ikisini toplayıp iki aday için oy veriyor. İkinci örneği getirelim: Nevşehir ile Denizli. Nevşehir’de yüz 65’i açılmış AA verisine göre, Denizli’de ise yüzde 19.9’u açılmış ama AA yüzde 35 ortalamadan veriyor. O nedenle AA ya stratejik tercih yapıyor kasıtlı değilse de  o küçük illerdeki seçmen sayılarının veya sandıkların sonuçları daha çabuk geldi kabul edelim.  O nedenle yüzde 50-60’a gelene kadar toplam sandık, veya iki ajansın  verisi eşlenene kadar serinkanlı beklemeli.

ANKA'nın yüzde 42'si açılmış. Bundan sonra kolay kolay değişmez. İkinci tur ANKA'ya göre kesin."