BDP Kadın Meclisleri ile HDK/HDP Kadın Meclisi, AK Parti’li Bingöl Belediye Başkanı’nın kadınlara yönelik cinsiyetçi ve ayrımcı sözlerine tepki göstererek kınadı.

BDP Kadın Meclisleri ile HDK/HDP Kadın Meclisi, AK Parti’li Bingöl Belediye Başkanı’nın kadınlara yönelik cinsiyetçi ve ayrımcı sözlerine tepki göstererek kınadı. Kadınlar, Belediye Başkanı’ndan özür ve istifa istedi.

BDP Kadın Meclisleri yaptığı açıklamada şunlara değinildi:

“Seçim çalışmaları boyunca kadınların yoğun emek ve mesai harcadığı ve kadınların desteğiyle seçildiğini bilen Barakgazi, buna rağmen kadın düşmanı tutumunu sergilemekten geri kalmamıştır” diyen BDP’li kadınlar, “AKP’li başkan, seçilir seçilmez yaptığı ilk toplantıda belediye başkan yardımcılığında ve başkan vekilliğinde kadınlara görev vermeyeceği, bunun dinen ve örfen de uygun olmadığını belirtmiştir” ifadelerini kullandı.

‘KADINLARDAN ÖZÜR DİLEYEREK İSTİFA ETMELİ’

“Kadınları sosyal ve siyasal yaşamın dışında bırakan, demokrasinin eşit temsiliyet ve katılım ilkesini hiçe sayan ve taraf olunan uluslararası sözleşmeleri çiğneyen bu bakış açısının sadece Yücel Barakgazi’nin düşüncesi değil,  mensubu olduğu AKP’nin zihniyet yapısı olduğunu çok iyi biliyoruz.

“Kadınlara yönelik her türlü hak ihlalinin ve şiddetin korkunç boyutlara ulaşmasının arkasındaki asıl neden kadın düşmanı bu zihniyet yapısıdır.  Barış ve Demokrasi Partisi Kadın Meclisleri olarak; AKP’li belediye başkanını bu sözlerinden dolayı kınıyoruz.

Barakgazi’nin tüm kadınlardan özür dileyerek istifa etmesini gerekmektedir. AKP Bingöl’de kadın düşmanı belediyeciliğin temsilcisi olarak anılmak istemiyorsa, bir an önce Yücel Barakgazi’yi görevden alması gerekmektedir.”

“Bingöl’deki tüm kadınları ve duyarlı halkımızı da, Barakgazi’nin bu sözlerine karşı demokratik tepkilerini dile getirmeye çağırıyoruz. Tutum sergileyerek istifa eden Meclis Üyesi Nurten Ertuğrul’u ile dayanışma halinde olmaya çağırıyoruz. Özellikle kadınların güçlü bir duruş sergileyerek, Bingöl belediyesinde kadınların değil, kadın düşmanı zihniyetin istifa etmesi için mücadele edilmelidir. Bingöl başta olmak üzere, hiçbir yerde kadın düşmanı, ayrımcı ve cinsiyetçi politikalara geçit verilmemeli ve bununla sürekli mücadele halinde olunmalıdır.”

‘NEFRET SUÇU İŞLEDİ’

HDK/HDP Kadın Meclisi ise”Bingöl’ün AKP’li Belediye Başkanı Yücel Barakgazi, cins ayrımcılığı ve kadın düşmanlığı yaparak, sadece biz kadınların tepki ve öfkesini kazanmadı; açık bir ayrımcılık yaparak nefret suçu işledi” dedi.

HDK/HDP Kadın Meclis’inin açıklaması ise şöyle;

“Bingöl’ün AKP’li Belediye Başkanı Yücel Barakgazi, cins ayrımcılığı ve kadın düşmanlığı yaparak, sadece biz kadınların tepki ve öfkesini kazanmadı; açık bir ayrımcılık yaparak nefret suçu işledi.

“Bingöl’de 30 Mart seçimlerinde belediye başkanı olan Yücel Barakgazi’nin ilk uygulaması belediyeyi kadınlara kapatmak oldu. AKP’li seçilmişlerin dün yaptığı toplantıda Barakgazi, ‘Belediye başkan yardımcılığına ve belediye başkan vekilliğine bayanları getirmeyi düşünmüyoruz. Dinen de örf’en de bu uygun değil. Toplum bunu hazmetmez’ dedi.

“Biz de bu uygulamayı ve söylemi asla hazmetmeyeceğiz.

“Bingöl Belediye Meclis Üyeliği’ne AKP’den birinci sıradan seçilen Nurten Ertuğrul haklıdır.

“Ancak Nurten Ertuğrul değil, kadın düşmanı, ayrımcılık ve nefret suçu işleyen Barakgazi istifa etmelidir.

“Kadınlardan yüzde 65 oy alarak seçilen Barakgazi’ye, başkan vekilliğini bile layık görmediği kadınların belediye başkanı olduğu, Bingöl’ün batısına ve güneyine şöyle bir bakmasını; bu sözleri nerede sarf ettiğini hatırlamasını tavsiye ediyoruz.  11 il ve 68 ilçede seçimleri kazanan BDP’li belediyelerde kadınlar ve erkekler birlikte yönetecek.

“Tüm kadınları AKP’nin cins ayrımcılığına, kadın düşmanlığına karşı birlikte mücadele etmeye, kadın düşmanı ve nefret suçu işleyen Barakgazi’yi de istifaya çağırıyoruz.” (imc tv)