Kadın Koalisyonu, 2014 yerel seçimlere giderken siyasi partilerin ilk seçim karnelerini açıkladı. Karnelere meclisteki partilerden başlayan Kadın Koalisyonu, HDP'ye ilişkin değerlendirmede bulunmadı. Kadın Koalisyonu'nun karnesinde, hem kadın aday oranları hem de partilerin seçim genelgelerinde kadınların katılımına dair düzenlemelerinde "yüksek not" alan sadece BDP oldu.

"2014 Yerel Seçim Karnesi"nde, siyasi partilerin 15 Ocak 2014 tarihine kadar açıkladıkları adaylar içerisindeki kadın oranları aktarıldı.

BDP'DE YÜZDE 44.50 ORANINDA KADIN ADAY

Buna göre, AKP'nin 81 belediye başkan adayından sadece 1'i kadın. Böylece kadın adayların toplam içindeki oranı yüzde 1.23 oldu.

CHP'nin 745 belediye başkan adayının 31'i (yüzde 4.16) kadın.

MHP'nin 1064 belediye başkan adayının 12'si (yüzde 1.12) kadın.

BDP'nin 182 belediye başkan adayının 32'si (yüzde 17.58) kadın. BDP, eşbaşkanlık uygulaması ile 49 yerde belediye eşbaşkan adayı kadını açıkladı. Eşbaşkanlıklarla birlikte yüzde 44.50 oranında kadın aday gösterildi. Erkek belediye başkan adayı gösterilen tüm yerlerde kadın eşbaşkan gösterileceği açıklandı.

Karnede, partilerin seçim genelgelerinde kadınların katılımına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemeler de değerlendirildi.

Buna göre, AKP, kadınlar için başvuru ücretinin yarı oranında uygulanmasını kararlaştırdı ve her üç meclis üyesi adayından birinin kadın olmasına dikkat edilmesini istedi.

CHP, kadınlar için "özel ödenti" alınmayacağını açıkladı. Fakat buna karşılık belediye başkan aday adaylığı için 250 TL, belediye ve il genel meclis üyeliği için 100 TL dosya ücreti aldı.

MHP, genel merkez başvuru ücreti alınmayacağını belirtti. Ancak uygulama farklılaştı, bazı yerlerde alındı, bazı yerlerde alınmadı.

BDP, kadınlar için yüzde 40 kotası uyguladı. Eşbaşkanlık uygulaması getirdi. 23 yerde belediye başkanlığına kadın kotası koydu. Kadına yönelik suç işlemişlerin adaylık başvurusunun kabul edilmeyeceğini açıkladı.

ADAYLIK ÜCRETLERİ KADINLARI DIŞARIDA BIRAKIYOR

Karnede, aday olabilmek için ödenen paraların kadınları dışarda bıraktığı da belirtilirken, şu bilgiler verildi: "Adaylık başvurusunda kadınlardan, BDP hiçbir ücret alınmamasını, CHP adaylık başvuru ücreti alınmamasını, ama belediye başkanlıkları için 250 TL, meclis üyelikleri için 100 TL dosya ücreti alınmasını kararlaştırmıştır. Bunun yanı sıra başvuru kriteri olarak getirilen 'yerel yönetici eğitimleri' için 250 TL katılım bedeli alınarak gerçekleştirilmiştir. MHP genel merkez, kadınlar için başvuru ücreti alınmayacağı görüşünü bildirmiş, yerel teşkilatların kimisinde alınırken kimisinde alınmamıştır. AKP kadınlara, başvuru ücretinin ½ oranında uygulanmasını kararlaştırmıştır."

ERKEKLERİN KENTLERİ ELE GEÇİRME SAVAŞI

Kadın Koalisyonu, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, yerel seçimler yaklaşırken gündelik hayatın, yaşanan yerlerin nasıl şekillendirileceğine dair tek laf olmadığını belirterek, ekledi: "Ortada erkeklerin kentleri ele geçirme savaşlarından başka şey yok. Siyasette kadınların katılımından, temsilinden, gündelik hayatlarından eser yok. 2014 yerel seçimlerinde siyasi partiler kadınları vitrinden bile dışladılar."

Kadınları yok sayan, eşitliğe sırtını dönen siyasi partileri ifşa edeceklerini, eşitlikçi ve özgürlükçü yerel yönetimler için atılan adımları görünür kılacaklarını beirten Kadın Koalisyonu, kadın adayların oranları konusunda "Bu tablo bize sadece BDP'nin kadınlar için umut vadeden adımlar attığına işaret ediyor" dedi.

Kadın Koalisyonu, mevcut siyasetin ne eşitlik, ne özgürlük, ne adalet vaad ettiği ne de gündelik hayata dair umutlar içerdiğini belirtti. Kadın Koalisyonu, "Güç ve iktidar paylaşımı/savaşları, yolsuzluklar, suç ortaklıkları pervasızca hüküm sürerken, kadınların payına daha fazla şiddet, daha fazla dışlanma düşüyor" dedi.

Kadın Kaolisyonu, ayrıca şunları ifade etti: "Siyasi partilerin kadınlara yaklaşımını, kadınların ne kadar seçilebilir yerlerden aday gösterildiği ve seçim sürecinde ne kadar desteklendiği de gösterir. Aynı zamanda adaylaşma sürecinin parti liderlerinin hükmüne değil, demokratik yöntemlere dayanması da… Kendisi demokratikleşmeyen bir siyasi partinin politika ve uygulamaları da demokratik olamaz." (ETHA)