BDP, 2007'de DTP'nin seçim barajını aşmak için uyguladığı taktiği bu seçimde de uygulayacak.

BDP, 2007'de DTP'nin seçim barajını aşmak için uyguladığı bağımsız aday taktiğini 2011'de sürdürecek. Kışanak, 81 ilde bağımsız adaylarla seçime gireceklerini açıkladı.

Seçim barajının düşürülmesi konusunda umudu kesen BDP seçimlere bağımsız giriyor. 2007 seçimlerinde de DTP'nin izlediği bağımsız aday taktiği ile siyasi yasaklı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk yeniden milletvekili adayı olmaya hazırlanıyor.

BDP, KCK davasında tutuklu Genel Başkan Yardımcıları Kamuran Yüksek, Selma Irmak gibi isimleri de listeye almayı planlıyor. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, parti olarak bağımsız adayları destekleme kararı aldıklarını açıkladı. Son seçimlerde olduğu gibi her ilde belirlenecek bağımsız adaylar desteklenecek, seçilen milletvekilleri BDP'ye üye olarak TBMM'de grup kuracak. Hedefi İstanbul da dâhil 40 milletvekili çıkarmak olan BDP'nin mevcut milletvekillerinin birçoğunu yeniden aday göstermemesi bekleniyor.

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk bu seçimlere de memleketi Mardin'den, Tuğluk da Diyarbakır'dan bağımsız aday olarak katılacak. Ancak her iki isim de 5 yıllık siyaset yasağı nedeniyle BDP'ye üye olamayacak.

KCK davasında tutuklu bulunan bazı BDP yöneticileri ve belediye başkanları da aday gösterilecek. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, yine aynı bölgeden desteklenecek ancak seçilmesi durumunda TBMM'de bağımsız olarak çalışacak.

YÜZDE 40 KADIN KOTASI

BDP, dünkü Parti Meclisi toplantısının kapalı bölümünde, 2007 seçimlerinde aday tercihi ve bazı illerdeki aday sayıları konusunda hata yapıldığı özeleştirisinde de bulundu. Parti yönetimi aynı hataları tekrarlamamak için daha dikkatli hareket etme kararı aldı. Partide uygulanan yüzde 40'lık kadın kotası milletvekili adaylığında da uygulanacak. BDP, Doğu ve Güneydoğu'da parti olarak kurumsal mitingler düzenlemeyecek. Bağımsız adayların mitinglerine destek verilecek. BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal "Yüzde 10'luk seçim barajının yüzde 5'lere çekilmesini bekliyorduk ama olmadı. Bizim bu yönteme başvurmamız son derece doğal" derken, BDP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak "Tüm Kürt grup ve siyasetler seçimlerde ortak hareket etmelidirler" çağrısı yaptı.

Sabah