BDP FARKLI DİLLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, farklı dil ve kültür bileşenlerinden oluşan demokratik devletlerin, bu farklılıkları koruyup kollamaları gerektiği konusunda hemfikir oldukları belirtilerek, Türkiye’de de kültürel zenginliğin bir parçası olan 30 dilin üçünün yok olduğu, 15’inin ise yok olma eşiğine geldiği ileri sürüldü.

Önergede, farklı dillerin gelişmeleri ve yaşamaları için gereken tedbirin alınmasının tespiti konusunda Meclis Araştırması açılması talep edildi.

EDP: BİR DİL, BÜTÜN YAPISI VE KURALLARIYLA ANCAK OKULDA ÖĞRENİLİR

Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis, “Farklı kültürel ve etnik grupların anadillerinde eğitim önemli bir yurttaşlık hakkıdır. Anadilinde eğitim, çoğunluktan farklı özelliklere sahip olan kültür gruplarının varlıklarını devam ettirebilmeleri ve kültürlerini bir sonraki kuşağa iletebilmeleri için gereklidir. Çağdaş demokrasilerde bir norm haline gelen bu yurttaşlık hakkı, Türkiye gibi çok-kültürlü ve çok-dilli olan bir toplum için yaşamsal önemdedir. Eğitimde kullanılma hakkından yoksun bırakılamaz. Bir dil, bütün yapısı ve kurallarıyla ancak okulda öğrenilir” dedi.

Türkiye’de konuşulan farklı dilleri ve yaşanılan kültürleri bir zenginlik olarak algıladıklarını belirten Halis, “Bu farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşaması Türkiye halkının tarihten kaynaklanan bir şansıdır” dedi.

Ziya Halis, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan her farklı kültür grubu, bu ülkenin ortak kültürüne yüzyıllardır katkı yapmaktadır. Bu grupların anadillerinde yapacakları eğitim, kültürel zenginliğimizi arttırır ve yurttaşlık bağlarını güçlendirir” derken, tabuların ve korkuların, tarihimizden kaynaklanan bu büyük fırsatı değerlendirmemizin önünde engel olmasına izin vermemek gerktiğini vurguladı.