12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde ‘Emek, Özgürlük, Demokrasi Bloğu’ ile ittifakı sonucu 44 ilde 66 bağımsız aday gösteren BDP, seçmeni bağımsız adaylara yönlendirmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Bağımsız adaylarla ilgili liste sıralaması olmadığı için BDP, her ili, gösterdiği aday sayısı kadar bölgeye ayıracak ve her bölgedeki seçmeni belli bir adaya yönlendirecek.

2007 seçimleri öncesinde yapılan değişiklikle, bağımsız adaylar da “birleşik oy pusulası”nda yer aldığı için özellikle Türkçe bilmeyen seçmen sayısının çok olduğu Kürt illerinde BDP farklı taktikleri uygulamaya koyacak.

Bu kapsamda öncelikle bağımsız adayların yarışacağı her il, bağımsızlar için liste sıralaması olmadığı için ilçe ilçe bölgelere ayrılacak ve seçmenlere bölgelerindeki bağımsız adaya oy vermeleri istenecek.

BDP’nin 6 bağımsız aday gösterdiği Diyarbakır, 6 bölgeye ayrılacak. İstanbul’dan 4 aday gösterilmesi nedeniyle İstanbul da 4’e bölünecek. Sandık başında seçmenin yanlış adaya yönlenmemesi için de çalışmalar yapılacak

Bu çerçevede de 2007’de olduğu gibi Türkçe bilmeyen seçmenlere oy vereceği adayın pusuladaki yerine denk gelecek uzunlukta düğümlü ipler dağıtılacak. Ayrıca ‘şablon pusula’ yöntemleri devreye sokulacak.

DTP’nin bağımsızlarının da izlediği bu yöntemin yanısıra, resmi oy pusulasının benzerinin çoğaltılarak seçmene dağıtılması ve işaretlenmiş bağımsız adayı buna göre belirlemesi de başvurulacak yöntemler arasında yer alacak.

İstanbul 1. bölgeden bağımsız aday olmak için BDP’den istifa eden İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, önlerine konulan ‘şifreleri, barajları yıkarak’ parlamentoya gireceklerini söyledi.

Bağımsız adayların yolunu kesmek için aday başvuru ücretlerinin çok yüksek tutularak bir de ‘para barajı’ konulduğunu kaydeden Tuncel, bağımsız adayları seçtirmek için ‘bölgelere bölme’ yöntemi izleneceğini kaydetti.

ANF