PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, yeni parti önerisini İmralı’ya 21 Temmuz’da giden son heyete de anımsatmasının ardından, yerel seçimlere hangi partinin çatısı altında girileceğine yönelik tartışmalar yaşanıyor. Bazı sol partiler ile sivil toplum örgütlerini ve değişik etnik, dini grupları çatısı altında toplayan HDP şimdiden yerel seçimler için hazırlıklara başladı. Ekimde bir yılını dolduracak olan HDP, 42 ilde ve çok sayıda ilçede örgütlenmesini tamamladı. HDP, 17- 18 Ağustos’ta ise ilk kongresini toplayarak kurucu eşbaşkanlar Fatma Gök ve Yavuz Önen yerine yeni yönetimini belirleyecek. Kongrede BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel’in eşbaşkanlık görevine seçilebileceği konuşuluyor.

HDP Eşbaşkanı Önen, hazırlığı yürütülen bu değişikliği yorumlarken, “Türkiye siyaseti bir yılda çok hızlı değişime uğradı. Bölgede de önemli değişimler yaşadık. Kürt siyasi hareketi de yeniden kurumsallaşmaya başladı. Irak ve Suriye’de önemli değişiklikler yaşadık. Barış süreci yaşadık. Yalnız HDK ve HDP değil aslında BDP, Brüksel, Kandil ve İmralı yeni bir siyaset sahnesi için kendisini düşünmeye başladı. Bu unsurlardan hiçbirisi doğrudan doğruya iradi program yapmadı. Buna Öcalan da dahil. Öcalan, gelişmelere, görüşmelere dahil olarak bir plan sunuyor. Bütün bunlar HDP’nin siyaset programını doğal olarak etkiler. Nihai kararlar Genel Kurul’da belirlenecek” dedi.

Radikal'den Rifat Başaran'ın haberine göre, asıl tartışma ise BDP’de yaşanıyor. Habere göre, BDP’de projeye destek veren grupların yanısıra, projeye çekinceli davrananlar da var.

YENİ FORMÜLLER GÜNDEMDE

Seçimlere HDP çatısı altında girilmesine karşı çıkanlar, “Dereyi geçerken at değiştirilmez” görüşünü savunuyor. Son anketlerde BDP’nin oy oranının yüzde 10 civarlarında olduğu, parti yöneticileri tarafından dile getirilmişti. Kaygılı olan partililer, “BDP, böyle bir desteği sağlamışken, HDP ile yeni maceraya girmek doğru mu?” sözleriyle kaygılarını ifade ediyor. Bazı partililer ise projenin BDP’ye güç kaybettirebileceği konusunda ısrarcı.

'60 İLDE HDP, GÜÇLÜ OLDUĞU YERLERDE DE BDP İLE SEÇİME GİRİLSİN'

Tartışmalar yeni yeni formülleri de gündeme getiriyor. BDP milletvekillerinin, HDP çatısı altında siyaseti sürdürmesi görüşünün yanısıra, “60 ilde HDP, güçlü olduğu yerlerde de BDP adı altında seçimlere girilmesi” önerisi de ön plana çıkıyor.

HDP’nin TBMM çatısı altında temsili için ise ilk olarak HDP’nin kuruluş sürecinde aktif görevli 5 milletvekilinin HDP’ye geçmesi, daha sonra diğer milletvekillerinin bu partiye katılması yine ortaya atılan formüller arasında.

EN ÇOK CHP'Yİ ETKİLEYECEK

Bu arada yerel ve genel seçimlere sol grupların da içerisinde yer aldığı HDP çatısı altında girilmesinin en çok CHP’yi etkileyeceği konuşuluyor. CHP’nin İstanbul ’da oy kaybına uğrayabileceği ifade ediliyor.