Barış ve Demokrasi Partisi 12 Haziran seçimlerinde Emek Demokrasi ve Özgürlük sloganı ile destekleyeceği milletvekili adaylarını bugün Diyarbakır Cegerxwin Kültür merkezinde açıkladı.

12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde bağımsız adayları destekleyeceğini duyuran Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), destek vereceği adayları açıkladı. 39 ilden gösterilen 61 aday "Demokratik Özerklik, Demokratik Cumhuriyet için Özgürlük ve Demokrasi Adayları" ismi ile seçime girecek.

Selahattin Demirtaş Hakkari'den, Ahmet Türk Mardin'den, Aysel Tuğluk Van'dan, Leyla Zana Diyarbakır'dan ve Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan, Ertuğrul Kürkçü Mersin'den bağımsız milletvekili adayı oldu.

Cegerxwin Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında birçok aday hazır bulunurken, adaylık için istifa eden BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk divanda yer aldı

Toplantıda açıklamayı Kışanak yaptı. "Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu" olarak seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı aldıklarını hatırlatan Kışanak, 61 bağımsız aday ile 39 ilde seçimlere katılacaklarını söyledi. Siyasal konjonktür itibariyle 12 Haziran seçimlerinin önemli olduğunu ifade eden Kışanak, "Tarihsel olarak birikmiş sorunlarımızın, artık köklü çözümünün kaçınılmaz olduğu bir sürecin içindeyiz. Demokratik değişim dinamikleri, güçlü bir şekilde açığa çıkmış, örgütlü bir güce dönüşmüş ve bizleri bu tarihsel süreçte rolümüzü oynamaya davet etmiştir" dedi.

"Demokratik Özerklik, Demokratik Cumhuriyet için Özgürlük ve Demokrasi Adayları" ismi ile açıklanan listede, 39 ilden toplam 61 aday bulunuyor. 13'ü kadın olan adayların yaş ortalaması 48. Adayların 35'i üniversite, 20'si lise, 5'i ise ilkokul mezunlarından oluşuyor. 6'sı eğitimci, 13'ü avukat, 5'i mühendis, 2'si işçi, 2'si doktor, biri eczacı, 3'ü sanatçı ve biri ekonomist olan adayların geriye kalanları ise serbest meslekle uğraşıyor.

Açıklanan listeye göre milletvekili adayları ve aday oldukları yerler şunlar:

Adana: Murat Bozlak

Adıyaman: Veli Büyükşahin

Aydın: Mehmet Bayraktar

Ağrı: Murat Öztürk, Halil Aksoy

Ankara 2. Bölge: Sadrettin Güvener

Ankara 1. Bölge: Cercis Utaş

Antep: Akın Birdal

Ardahan: Yüksel Avşar

Antalya: İhsan Nergiz

Batman: Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata

Balıkesir: Turan Cengiz

Bursa: Mehmet Deniz Büyük

Bingöl: İdris Bağluken

Bitlis: Hüsamettin Zenderlioğlu

Denizli: Kemal Beler

Diyarbakır: Leyla Zana, Mehmet Hatip Dicle, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Şerafettin Elçi

Tan, Şerafettin Elçi

Elazığ: İsa Gürbüz

Erzurum: Sabahattin Yılmaz

Hakkari: Selahattin Demirtaş, Adil Kurt, Esat Canan

Iğdır: Pervin Buldan

İstanbul: Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Mustafa Avcı

İzmir 2. Bölge: Erdal Avcı

İzmir 1. Bölge: Mehmet Tanhan

Kars: Mülkiye Birtane

Kırşehir: Faik Karadaş

Kocaeli: Emrullah Bingöl

Konya: Hacı Mehmet Bozdağ

Mersin: Ertuğrul Kürkçü

Malatya: Gani Şavata

Manisa: Nizamettin Öztürk

Maraş: Mustafa Mamaklı

Mardin: Ahmet Türk, Gülser Yıldırım, Erol Dora

Muğla: Şehbal Şenyurt

Muş: Sırrı Sakık, Demir Çelik

Siirt: Gültan Kışanak

Osmaniye: Kamuran Bablak

Şırnak: Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız

Dersim: Ferhat Tunç Yoslun

Urfa: İbrahim Binici, İbrahim Ayhan

Van: Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk

Yalova: İhsan Coşkun

'EMEK, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ BLOĞU' BİLŞENLERİ

"Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu" bileşenleri şöyle: BDP, EMEP, KADEP, EDP, SDP, Yeşiller Partisi, EHP, DİP, DSİP, İKP, İSP, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, İşçi Cephesi, KÖZ, Sosyalist Birlik Hareketi, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi, Sosyalist Dayanışma Platformu, Toplumsal Özgürlük Platformu, Türkiye Gerçeği.

ANF