BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür, BDP olarak Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın da yargılanacağı 12 Eylül davası başladıktan sonra parti olarak davaya müdahil olmak için başvuracaklarını belirtti.

 

İHD, HDK, HAK-PAR, 78'liler Girişimi gibi çok sayıda siyasi parti ve STK temsilcisinden oluşan 12 Eylül'ü Yargılama Platformu, 4 Nisan'da görülecek 12 Eylül davasına ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür'ün de katıldığı basın açıklamasının yapılacağı salonun duvarına, "Evren ile Şahinkaya ile başladı onlarla bitmeyecek!”, “Tüm darbeciler ve suç ortakları yargılansın!”,” 12 Eylül tüm kurum ve yasaları ile kaldırılsın" pankartı asıldı.

 

12 Eylül'ü Yargılama Platformu adına hazırlanan ortak basın metnini okuyan 78'liler Girişimi Başkanı Ali Özkan, 12 Eylül darbesinin sadece Evren ve Şahinkaya'dan ibaret olmadığını belirterek, hazırlanan iddianamede geçen 1 Mayıs 1977, Maraş ve Çorum katliamlarının da ele alındığında çok geniş ve kapsamlı bir suç ortaklığının olduğunu söyledi.

 

Özkan, anayasanın geçici 15. maddesinin "sürekli cezasızlık durumu" yaratarak 30 yıl boyunca kimleri adaletten korumuşsa bu kişilerin tümünün soruşturulması ve yargılanması gerektiğini vurguladı. Özkan, 12 Eylül döneminin başbakanı Bülent Ulusu ve o dönemde görev yapan bütün üst düzey görevlilerin yargılanmasının o dönemin berraklaşması açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Özkan bu davaya 12 Eylül'den mağdur olan herkesin müdahil olmaya çağırarak, "4 Nisan'da Ankara Adliyesi'nde olacağız tüm halkımızı da oraya davet ediyorum. Darbe suçlarının bütün kapsamıyla açığa çıkarılması için bu hattın genişlemesi gerekir" dedi. Özkan ayrıca 12 Eylül darbecileri ile ilgili suç duyurusunda bulunmak isteyen veya 12 Eylül davasına müdahil olmak isteyenler için Ankara'nın Yüksel Caddesi ve Sakarya Caddesi başta olmak üzere 5 yerinde stant açtıklarını ve davacı olmak isteyen herkesin dilekçelerini ve suç duyurularını bu stantlarda iletebileceğini söyledi.

 

Özkan'ın ardından konuşan BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür ise, Türkiye'nin 12 Eylül ile hesaplaşmasının önemli olduğunu ancak hesaplaşmanın sadece bununla yetinilmemesi gerektiğini belirterek Türkiye'nin bütün tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini kaydetti. Gür, BDP olarak 12 Eylül davası başladıktan sonra parti olarak başvurarak davaya müdahil olacağını belirtti. Gür, "12 Eylül bütün suçların ortaya çıkması için müdahiliz, bu rejimin tasfiye edilmesi için müdahiliz, gerçek faillerin yargılanması için müdahiliz" diye belirterek, davanın peşini bırakmayacaklarını vurguladı. (anf)