BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ermeni Soykırımı’yla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde, Ermeni tehciri ve ardından yaşanan katliamla ilgili tartışmaların tüm dünyada sürdüğünü ve bazı devletlerin yaşananları soykırım olarak tanıdığı hatırlatılırken, Türkiye’nin yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan sakındığı belirtildi. “Tarihsel bir yüzleşme ve hakikatleri araştırma konusunda gerekli adımlar atılmadığı müddetçe bu acılar bu tarz kullanım alanı olarak kalmaya devam edecektir” denildi.

Meclis bu konuyu araştırırsa, tarihle yüzleşme ve gerçeklerin açığa çıkması ilerisi için de daha iyi bir yaşam inşasında önemli roller oynayacağının söylendiği önergede, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konuda siyasi olarak yaşadığı açmazın, yüzleşme ve gereklerini yerine getirmekle aşılacağı da aşikârdır. Tüm bunlardan hareketle 1915 yılında yaşananların açığa çıkarılması kapsamlı bir Meclis araştırmasını gerektirmektedir.

“Hakikatin açığa çıkarılması, acıların ortaklaştırılması ve bununla yüzleşilmesi kapsamında dönemin arşivlerine ulaşma, dönemin konjonktürel siyasi kararlarının tahlil edilmesi, toplumsal hafızada yer alan gerçeklerin açığa çıkarılması için alan çalışmasının yapılması, dönemin ilgili uluslararası belgelerinin açığa çıkarılıp incelenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.” (Bianet)