CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, anayasa teklifi oylamaları sırasında gündeme gelen erken seçim tartışmalarına ilişkin, “Eğer bu bir tehdit ise yakışıksızdır, eğer bu bir tespit ise zamansızdır; eğer bu bir tehdit ise böyle bir tehdidi meclisimize de bu meclisimizdeki hiçbir milletvekiline de yakıştıramam” dedi.

Anayasa değişiklik paketi 7’nci maddesi üzerine CHP grubu adına konuşan Baykal, ilgili maddenin seçilecek olan cumhurbaşkanının aynı zamanda partiyle ilişkisini sürdürmeye devam etmesini ve partisinin genel başkanı olarak görev yapmasını mümkün kılan bir anlayışı düzenlediğini söyledi.

Diken'de yer alan habere göre Baykal, “Bu, subjektif bir olay değil, objektif, kurumsal bir tablodur; bu, kuvvetler ayrımını, cumhurbaşkanının konumunu, siyasi partiler arası ilişkileri temelden çok ciddi şekilde etkiler. Aslında bir siyasi parti başkanı Millî Güvenlik Kuruluna girecek demektir ama bir tek siyasi parti başkanı girecektir, diğer siyasi parti genel başkanları Millî Güvenlik Kuruluna girmeyecektir, giremeyecektir” ifadelerini kullandı.

Baykal, cumhurbaşkanının Meclis’i feshetmesinin doğru olmadığını ve başkanlık rejimlerinde böyle bir uygulama olmadığını belirtirken şunları söyledi:

“Başkanlık rejimlerinde böyle bir uygulama yoktur, yanlıştır ama bir siyasi parti genel başkanının Meclis’i belirlemesi hepten yanlıştır. O Meclis ki milli iradenin yegane ve gerçek temsilcisidir, bütün milletin temsilcisidir; o cumhurbaşkanı ki seçime katılan çoğunluğun, sadece seçime katılan çoğunluğun bir fazlasının oyuyla seçilmiş olan insandır. Yani en fazla katılanların çoğunluğunu temsil eden, yüzde 50’nin altında olan bir siyasi ağırlığı, millî iradenin tamamını, milletin yüzde 100’ünü temsil edenin yetkisini elinden alır şekilde bir düzenleme getiriyoruz.”

Baykal, anayasa teklifi oylamaları esnasında gündeme gelen erken seçim tartışmalarına ilişkin “Dünden beri Anayasa tartışmaları bir seçim olasılığıyla zenginleştirildi. Anayasa tartışmaları getirilen paketin faziletine birbirimizi ikna etmekten çıktı, tehdit ve şantaj anlayışının alenileştiği bir ortama geldik şimdi. Erken seçim konusuyla ilgili olarak söylemek istediğim şudur: Eğer bu bir tehdit ise yakışıksızdır, eğer bu bir tespit ise zamansızdır; eğer bu bir tehdit ise böyle bir tehdidi Meclisimize de bu Meclisimizdeki hiçbir milletvekiline de yakıştıramam” dedi.